:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/9Li1K3bY1yfIAxOdu7TB/6521e9cfe9c3381a88e3f65f0b39ae.jpeg)
Kysnuté koláče
Vynikajúce kysnuté cesto na hniezda alebo slimáky
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky použila som špaldovú
- balenia aj sušeného droždia 15g
- 80 g masla izbovej teploty
- 1 vajíčko
- 1 žĺtko
- 300 ml mlieka
- 70 g trstinového cukru
- Štipka soli
Náplň
- 4 jablká
- plátok masla
- 1 lyžička škorice
Poleva
- 1 bielko
- 2 Lyžice mlieka
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do misky si dáme vlažné mlieko, cukor, soľ a droždie.
Dôkladne zamiešame metličkou a necháme postáť 15 minút.
Ďalej pridáme jedno vajce a jeden žĺtok a vymiešame.
Ďalej pridáme múku, zmäknuté maslo a vymiesime si cesto rukou alebo vyšľaháme(miešame aspoň 15 minút)
Cesto prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.
Keď nám vykyslo, preložíme ho na dosku, pomúčime a rozvaľkáme.
Pripravíme si plnku. Jablká nastrúhame a jemne podusíme na masle a pridáme škoricu.
Plnku rozotrieme po celej dĺžke cesta.
Celé cesto si narežeme na 5cm pásy.
Každý pás zrolujeme a slimákov ukladáme na papier na pečenie. Keďže sa cesto lepí, tak odporúčam mať mokré ruky, bude sa lepšie rolovať.:)
Bielko zmiešame s mliekom a slimákov potrieme.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme na 180/20-25 minút do zlatista.
Vyberieme a necháme vychladnúť.
Cesto je jemné, keďže do cesta ide cukor, k jablkám do plnky som cukor už nedávala.
Dobrú chuť!