Zdroj: FB: Vaše oblíbené recepty
Maďarský guláš s haluškami
Recept na maďarský guláš s haluškami, ktorého príprava síce trvá dlhšie ale rozhodne to stojí za to.
Ingrediencie
- 500 g hovädzieho mäsa
- 2 kus veľké cibule
- 3 strúčky cesnaku
- 1 kus paprika
- 1 kus chilli paprička
- 2 kus mrkvy
- 200 g zemiakov
- 1 Lyžice sladkej papriky
- 2 Lyžice oleja
- soľ a korenie
- 200 g hrubá múka
- 1 kus vajce
- mlieko
- prášok do pečiva
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu a cesnak pokrájame na drobno, papriku a chilli papričku na menšie kúsky. Mrkvu a zemiaky nakrájame na väčšie kúsky.
Na panvici rozpálime olej a pridáme k nemu pokrájanú cibuľu, cesnak, papriku a chilli papričku. Restujeme ich asi 5 minút, kým cibuľa nezačne byť sklovitá.
Potom pridáme mäso a orestujeme ho zo všetkých strán. Mäso sa pri restovaní zatiahne a lepšie si tak zachová svoje šťavy.
Následne pridáme pokrájanú mrkvu, zemiaky, preložíme mäsom a nasypeme sladkú papriku. Nakoniec do gulášu nalejeme vodu tak, aby pokryla všetky suroviny. Maďarský guláš varíme približne hodinu a pol, kým mäso nebude úplne mäkké.
Medzitým si pripravíme halušky. Múku zmiešame s vajcom, pridáme štipku soli, prášok do pečiva a postupne pridávame mlieko, až kým nedosiahneme hustú konzistenciu.
Halušky voľne vytlačíme cez strúhadlo priamo do vriacej vody. Varíme ich približne 5 minút až kým nevyplávajú na povrch.