Malinovo čučoriedková galettka
Svieži, ovocný koláčik s krehkým maslovým cestom :)
Ingrediencie
- 175 g špaldová múka
- 90 g studené maslo
- 50 g práškový cukor
- 50 ml studená voda
- 1 čajová lyžička citrónová šťava a kôra
- 1 čajová lyžička vanilková esencia
- 1 vajce na potretie
- 300 g ovocie (ja som mala maliny čučoriedky)
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si odvážime múku, pridáme práškový cukor a nastrúhané studené maslo rovno z chladničky. V rukách spojíme všetky prísady, kým nám nevznikne jemná, sypká zmes.
Do takejto zmesi pridáme studenú vodu, vanilkovú esenciu a citrónovú kôru/šťavu (vanilka a citrón cesto krásne prevonia, ale nie je to potrebné, dá sa vynechať) a vytvoríme kompaktné cesto (ak je cesto lepivé, pridáme trochu múky, ak je príliš suché, pridáme trochu vody).
Cesto rozvaľkáme (guľatý tvar, ak je cesto nepravidelné, môžeme si kraje orezať, aby malo pekný okrúhly tvar) a do stredu nanesieme ovocie. (Necháme voľné okraje, aby sme galettku mohli zabaliť, odporúčam čerstvé ovocie, skúšala som aj mrazené, ale pustilo veľa vody a celé cesto som mala rozmočené).
Takto naplnenú galettku na miestach, kde máme nenaplnené cesto poprekladáme cez plnku a okraje potrieme vajíčkom.
Pečieme na 175°C cca 30' alebo do zlatista. 🙃