Mäsové guľky s kapustovým prívarkom
Ako všetky privarky aj tento je veľmi dobrý a jednoducho pripravený. Mäso na guľky môže byť ľubovoľné.
Ingrediencie
Prívarok
- 630 g malá hlávka kapusty
- 1 Cibuľa
- 10 g bravčová masť
- 80 g údený kabanos
- 900 ml voda
- 440 g zemiaky očistené
- 300 ml mlieko
- 30 g múka hladká špaldová
- 1 pl kečup
- mleté čierne korenie
- soľ
Mäsové guľky
- 480 g mleté mäso
- 2 vajcia
- 8 strúčkov cesnaku
- 1 malá cibuľa
- 20 g strúhaný syr
- mletá paprika sladká
- drvená rasca
- mleté čierne korenie
- 4farebné mleté korenie
- korenie na morčacie mäso ak mäso je morčacie
- soľ kuchynská
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si spravíme guľky a kým sa budú piecť v rúre budeme robiť prívarok. Ja som robila z mletého morčacieho mäsa, ale môžete použiť aj bravčové.
Do misky dáme mleté mäso,,pridáme vajcia,koreniny ,nadrobno nakrájanú cibuľu,pretlačený cesnak, syr ,no ten nemusí byť a všetko dobre premiešame.Z mäsovej hmoty tvoríme guľky a uložíme do pekáčika. Šup s nimi do rúry .Pečieme do ružova.
Keď máme guľky v rúre urobíme si prívarok.
Hlávkovú kapustu si nakrájame na rezance. V hrnci na masti osmahneme nadrobno nakrájanú cibuľu ,pridáme k nej nadrobno nakrájaný malý kabanos párok .Spolu osmahneme a pridáme nakrájanú kapustu, nie všetkú, časť si dáme uvariť do malého hrnca s jedným zemiakom a časťou osolenej vody.Toto nám poslúži na zahustenie aby sme nemuseli použiť veľa múky. Po uvarení rozmixujeme.
Kapustu najskôr podusíme na cibuľke s kabanosom, podlejeme trošku vody a dusíme. V polovici dusenia pridáme zemiaky na kocky nakrájané,rozmixovanú kapustovú hmotu ,zvyšnú vodu a uvaríme do mäkka.Nakoniec v mlieku rozmiešame múku a vylejeme do kapusty za stáleho miešania varíme chvíľku aby sa nám múka prevarila-zhustla.
....a môžeme podávať ,dobrú chuť