Newyorský cheesecake so slaným karamelom
Z Talianska sa moja kuchyňa presúva na cestu "za veľkou mlákou". Našou chuťovou destináciou je mesto New York alias "The Big Apple".
Recept nájdeš v tomto článku
Ako osláviť Valentín? S dobrým jedlom je sviatok zaľúbených ešte krajší
Ingrediencie
Korpus
- 250 g lotus sušienky
- štipka štipka soli
- 70 g maslo rozpustené
Krém cheesecaku
- 900 g Philadelphia
- 150 g trstinového cukru
- 4 kus celé vajíčka
- 60 ml šľahačka
- 60 g mascarpone
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- štipka štipka soli
- 2 polievková lyžica kukuričný škrob
Slaný karamel
- 150 g kryštálový cukor
- 50 g kvalitného masla
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 čajová lyžička soľ
Najnovšie letáky
Postup
Keksíky si rozdrvíme na prášok. Roztopíme maslo a spoločne ich zmiešame.
Philadelphiu s cukrom ( najmenej 30 minút pred pečením vyberieme z chladničky, aby mala izbovú teplotu), vyšľaháme kuchynským robotom na jednotný krém. Postupne do krému pridávame jedno celé vajíčko za druhým a miešame, kým sa nám všetko spolu nespojí. Pomaly pridávame šľahačku, mascarpone, v. extrakt a soľ, premiešame. Pridáme k. škrob a miešame. Krém vylejeme na korpus.
Rúru si predhrejeme na 5 min. pri teplote 250C. Po uplynutí 5min. do rozohriatej rúry vložíme korpus a stiahneme teplotu na 180C a pečieme 50-60min.
POZOR! Pod cheesecake si položte plech s vriacou vodou, aby nám koláč nepopraskal.
Po vytiahnutí by sa cheesecake mal v strede ešte triasť, čo je úplne v poriadku.
Cheesecake som ja osobne nechala vo vypnutej rúre úplne vychladnúť.
Vychladnutý cheesecake nechajte cez noc najlepšie 24hodín v chladničke, aby pekne stuhol.
Slaný karamel Cukor roztopíme v hrnci na miernom ohni na karamel. Trvá to pár minút. Pridáme kocku masla, premiešame, varíme 2 minúty. Postupne prilejeme smotanu za stáleho miešania. Odstavíme z ohňa. Pridáme soľ a prelejeme do širšej fľaše. Necháme vychladnúť. Tento slaný karamel je úžasný nie len na cheesecaky, ale taktiež aj na palacinky, cupcakes.