Ako urobiť karamel? S týmito radami je perfektný výsledok zaručený

6 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Karamel je skvelý do zákuskov, palaciniek, sladkých pohárov, na torty, cheesecake– nečudo, že mnohí z nás chcú mať pri jeho príprave istotu, že sa podarí na jednotku. Ako urobiť karamel, ktorý sa postará o ten správny chuťový pôžitok? 

REKLAMA

🧡Čo je karamel?

Karamel nie je nič iné, ako roztopený kryštálový alebo krupicový cukor. Postupným zahrievaním sa jeho štruktúra mení. Pri teplote 170 °C už dochádza k štiepeniu molekúl cukru a dovtedy jasne biely cukor sa mení na tekutý karamel s jantárovou až stredne hnedou farbou. Používa sa predovšetkým ako dochucovadlo pri príprave veľkého množstva dezertov a sladkých jedál. Medzi obľúbené cukrovinky, ktoré majú svoj základ v karamele, patria aj cukríky karamelky, karamelové lízanky a je neodmysliteľnou náplňou mnohých čokoládových tyčiniek. 

Skôr, ako siahneš po hotovom karamelovom topingu z obchodu, pozri si naše jednoduché postupy, ako urobiť karamel – základný, s maslom aj smotanový. Nevynecháme ani mimoriadne vyhľadávaný slaný karamel.

Príprava karamelu nie je náročná, no počas celej doby prípravy bude vyžadovať prítomnosť a dohľad. Už za pár minút sa môžeš tešiť na lahodnú domácu pochúťku, ktorá sa bude rozplývať na jazyku. Okrem toho sme pripravili aj výber našich najobľúbenejších receptov z karamelu, aby ti nechýbala motivácia pustiť sa do práce! 

📝Ako urobiť karamel – základný postup na číry karamel

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 3 – 4 lyžice vlažnej vody

Postup: Pripravíme si hrniec so širším dnom a dostatočne vysokým okrajom, pretože karamel rád pení a spôsobuje mierne “šokové” stavy. Zíde sa tiež drevená vareška s dlhšou rúčkou. Cukor nasypeme do hrnca a pri pomalom zahrievaní ho rozpustíme. Akonáhle začne byť tekutý, pridáme malé množstvo vody. Rozpustený cukor začne peniť, no ak obsah hrnca pomaly miešame a dostaneme ho tak opäť pod kontrolu. Akonáhle sa voda odparí a farba sa zmení na svetlohnedú, je karamel hotový. Nenechávame ho zohrievať príliš, inak stmavne a bude prevládať ťažká, horká chuť. 

REKLAMA

✅ Je dobré vedieť, že ak potrebuješ karamelové ozdoby na tortu, stačí urobiť karamel iba z cukru, bez vody. Počas prípravy je však náchylnejší na tvorbu hrudiek, prepaľovanie a po dokončení zase pomerne rýchlo stuhne. Prečo teda pracovať s vodou? Malé množstvo vody karamel zjemňuje a dá sa s ním potom dlhšie pracovať.

Perfektný slaný karamel

Iwa

Domáci slaný karamel. Hodí sa na palacinky, lievance či do koláčov.

Zobraziť recept

🥛Ako urobiť karamel s mliekom (mliečny karamel)

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 3 - 4 lyžice vlažného mlieka

Postup: Ide o rovnaký postup, avšak s tým rozdielom, že namiesto vody zmiešame cukor s mliekom. Výsledkom prechádzajúcej prípravy je číry, svetlo hnedý a zľahka priehľadný karamel. Ak namiesto pár lyžíc vody použijeme mlieko, dostaneme tzv. mliečny karamel (nepriehľadný) – taký, ako sa používa napríklad na výrobu karamelových cukríkov, lízaniek či polevy na dezerty.

TIP, ako rýchlo očistiť hrniec od karamelu! Prilej do hrnca mlieko a nechaj ho prehriať. Z dna a stien hrnca sa karamel uvoľní, roztopí do mlieka a vznikne karamelové mlieko. Už žiadne komplikované umývanie hrnca!

🧈Ako urobiť karamel s maslom (maslový karamel)

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 3 lyžice vlažnej vody
  • 3 - 4 lyžice masla

Postup: Maslový karamel je zaujímavé spojenie sladko-horkej chuti a jemnosti. Maslo má za úlohu štruktúru karamelu zjemniť, vďaka čomu je výsledný karamel tvárnejší a dá sa s ním dobre pracovať. Je delikátny na zmrzlinových pohároch a ovocí. 

Najskôr zmiešame cukor s vodou a pomaly zohrievame. Voda sa bude postupne odparovať a roztápajúci cukor bublinkovať. Striehneme na chvíľu, kedy sa roztopený cukor začne meniť na karamelovú hmotu. Po zhnednutí pridáme zmäknuté maslo a miešame, kým sa karamel s maslom krásne neprepojí.

REKLAMA

📌Ako urobiť karamel so smotanou

Budeme potrebovať:

  • 200 g cukru
  • 3 lyžice vody
  • 100 g masla
  • 100 ml šľahačkovej smotany (33%)

Postup: Stačí ingrediencia naviac a výsledok má zase o kúsok iné využitie! Táto karamelová omáčka je mimoriadne obľúbená ako poleva na cheesecakoch, cupcakoch, muffinoch, či koláčoch na plechu. Ako poleva síce dokáže stuhnúť, no zároveň sa pri krájaní vôbec neláme a nekazí celkový výsledok. Je to presne tá karamelová dobrota, ktorú si môžeš pripraviť aj do zásoby a potierať ňou sladké pečivo alebo palacinky. Po dovarení ju prelož do skleneného pohára, nechaj vychladnúť, uzatvor viečkom a odlož do chladničky. V chlade vydrží 1 - 2 týždne, ale ak sa vydarí k dokonalosti, pohár bude prázdny omnoho skôr!

Postup sa nebude v ničom prevratnom odlišovať od prechádzajúcich možností. Takže – najskôr zmiešame cukor s vodou, necháme roztopiť, bublinkovať a zhnednúť. Potom pridáme maslo a dôkladne rozmiešame. Posledným krokom prípravy je vmiešanie šľahačkovej smotany, ktorá zabezpečí finálnu krémovosť.

3 tipy pre dokonalý výsledok: 

  • Používame maslo a smotanu izbovej teploty.
  • Pracujeme iba na miernom ohni. Horúci karamel má vysokú teplotu a spôsobuje okamžité pľuzgiere.
  • Po vychladnutí môžeme karamelovú omáčku premixovať ponorným mixérom. Zostane nadýchanejšia a bez hrudiek.

Ak patríš k milovníkom slaného karamelu, môžeš do karamelovej omáčky na záver primiešať ½ -  1 čajovú lyžičku soli.

⭐Výborné karamelové recepty

Domáca karamelová poleva

Iwa

Najlepšia karamelová poleva. Výborne sa hodí aj do plniek s pudingom alebo maslom.

Zobraziť recept

Newyorský cheesecake so slaným karamelom

PeciemsVeronikou

Z Talianska sa moja kuchyňa presúva na cestu "za veľkou mlákou". Našou chuťovou destináciou je mesto New York alias "The Big Apple".

Zobraziť recept
REKLAMA

Jednoduchý karamelový zákusok

Adri1017

Karamelový zákusok zo salka, čokoládovo karamelové brownies so salkom

Zobraziť recept

Griláž

TASTElist

Domáce karamelové grilážky s plnou chuťou orieškov a karamelu zmiznú z tácky vianočného pečiva medzi prvými.

Zobraziť recept
REKLAMA

Salted Caramel Cheesecake

TimiStrnal

Základ na cheesecake asi všetci poznáme. A čo by to bol za pravý NY cheesecake bez Philadelphie? K tomu lahodný domáci slaný karamel a praclíky je tá najlepšia kombinácia!

Zobraziť recept

XXL Kinder MaxiKing

TASTElist

XXL doma vyrobená sladkosť, ešte lepšia a chutnejšia ako tá z obchodu

Zobraziť recept

Brownie cheesecake

TASTElist

Najlepší koláč aký ste jedli!

Zobraziť recept
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA