Zdroj: Monstera from Pexels
Pečená morka
Recept na výbornú pečenú morku, ktorá sa hodí na rodinné stretnutia a oslavy.
Ingrediencie
Mäso:
- 1 kus morka
Na bylinkové maslo:
- 13⁄4 hrnček masla
- 21⁄2 Lyžice olivového oleja
- 5 lyžíc citrónovej šťavy
- 1⁄2 Lyžice citrónovej kôry
- 5 strúčikov cesnaku
- soľ a korenie
Na vnútro morky:
- soľ a čierne korenie
- 2 kus cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 Hŕstka petržlenovej vňate
- 1 kus citrón
Najnovšie letáky
Postup
Morku pripravujeme večer deň pred servírovaním.
Umyjeme ju pod tečúcou vodou zvnútra aj zvonku. Potom ju osušíme kuchynskou utierkou.
V miske si zmiešame suroviny na bylinkové maslo.
Rukami maslo rozotrieme po povrchu morky.
Morku vložíme do veľkého a nízkeho pekáča.
Vnútro morky osolíme, okoreníme a zvnútra potrieme surovinami na vnútro.
Stehná morky zviažeme kuchynským špagátom k sebe. Do stehna zo spodku zapichneme teplomer na pečenie.
Morku zakryjeme alobalom a dáme ju piecť na 100 stupňov Celzia minimálne na 8 hodín.
Ráno morku odkryjeme a pečieme ešte hodinu na 200°C. Teplota na teplomeri by na konci pečenia mala ukazovať približne 76°C.
Po vybratí z rúry, morku opäť prikryjeme alobalom a necháme ju ešte 25 minút odpočívať.