Poača - Kysnuté pečivo plnené mletým mäsom
Velmi chutné a jednoduché kysnuté pečivo plnené ochuteným mletým mäsom. Toto slané kysnuté cesto som sa naučila od manželovej rodiny. V Turecku sa toto plnené pečivo " Poača" robí velmi často. Plnky si môže každý obmieňať aj podla chuti🙂
Ingrediencie
Cesto
- 1 kg múka
- 5 dl mlieko
- 21⁄2 dl olej
- 42 g droždia
- 2 pl soľ
- 1 kl cukor
- 2 ks bielky
Plnka
- 500 g mleté mäso hovädzie
- 3 paradajka
- 3 paprika
- 1 Cibuľa
- 1 zväzok petržlen
- 25 ml olej
- 11⁄2 pl mletá červená paprika
- 1 kl Isot
- 1 kl Chilli (pulbiber)
- 1⁄2 kl mletej rasce
- Soľ podla chuti
- 1 pl Paradajková pasta/ hustý pretlak
Na vrch
- 2 ks žĺtko
- Černuška/ Nigella
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si pripravíme plnku. Nadrobno nakrájanú cibulu, papriky, paradajky a petržlenovú vňať zmiešame s mäsom a ostatnými prísadami. Všetko dobre premiešame a necháme bokom.
V miske si z udaných surovín vypracujeme polomäkké cesto, ktoré necháme 45 minút nakysnúť. Po čase cesto rozdelíme na 20 kusov a ešte raz vymiesime do malých bochníčkov. Zakryjeme a necháme ich 30 minút oddychovať / podkysnúť. Po 30-ich minútach bochníček vyváľkame do podlhovastého tvaru, naplníme plnkou a skrútime do tvaru slimáka. Ukladáme na pekáč s papierom, natrieme vrch žĺtkom a posypeme čiernou rascou. Pečieme na 180°C 30minút, alebo podla svojej rúry🙂
Poača sú výborné, cesto ako aj plnka sú fantasticky chutné🙂 Tieto Poača, alebo ako im my vravíme Ačma sú jedny z našich NAJ. Sú výborné s polievkou, alebo s Ayranom. Deti a manžel si ich berú velmi radi aj na desiatu. A čo je tiež dôležité, že zostanú mäkučké aj na druhý deň. Prajem dobrú chuť!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube