Zdroj: Pixabay: 4666192
Recept na pečené bravčové brucho Porchetta
Tento recept sa výborne kombinuje s pečenými zemiakmi a čerstvým zeleným šalátom. Vychutnajte si túto klasickú taliansku špecialitu!
Ingrediencie
- 5 libier Bravčový bôčik bez kosti, s kožou
- 2 pl Semienok feniklu
- 2 pl čerstvý rozmarín, jemne nasekaný
- 2 strúčiky Cesnaku, mletého
- 2 lyžičky soľ
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- Kuchynský reťazec
Najnovšie letáky
Postup
Začnite prípravou bravčového brucha. Uistite sa, že ste odstránili prebytočný tuk a narezali kožu. To by sa malo robiť opatrne bez toho, aby ste rezali do samotného mäsa. Verte mi, keď hovorím, že to pomôže pri vyškvarení tuku a vytvorení krásneho chrumkavého prepečeného povrchu počas pečenia.
Semienka feniklu opečte na suchej panvici na miernom ohni, kým nezapáchajú - zvyčajne to trvá asi 2 minúty. Mletie opražených semienok výrazne zvýrazní ich chuť.
Zmiešajte opražené semienka feniklu, nasekaný rozmarín, pretlačený cesnak, soľ a čierne korenie. Touto zmesou potrite celú mäsovú stranu bravčového brucha. Zo skúsenosti odporúčam nechať zmes na mäse niekoľko minút, aby sa chute prepojili.
Bravčový bôčik zrolujte pozdĺžne tak, aby koža obopínala celú vonkajšiu stranu. Pevne ho zaistite kuchynským špagátom. Všimol som si, že čím pevnejšie sa bôčik zroluje, tým lepšie sa v ňom udrží šťava.
Zrolovanú porchettu položte na mriežku v pekáči. Nechajte ju cez noc odpočívať v chladničke. Tento krok pomôže vysušiť kožu, aby bola po upečení ešte chrumkavejšia.
Na druhý deň vyberte porchettu z chladničky a pred tepelnou úpravou ju nechajte hodinu pri izbovej teplote. Predhrejte rúru na 500 stupňov Fahrenheita.
Porchettu pečte pri vysokej teplote približne 30 minút, aby bola koža chrumkavá, a potom teplotu znížte na 325 stupňov Celzia. Pokračujte v pečení ďalšie 3 - 4 hodiny, kým mäso nezmäkne. Chvála trpezlivosti, pretože pomalé pečenie dodáva porchette jej charakteristickú chuť.
Po upečení nechajte porchettu pred krájaním asi 20 minút odpočívať. Pomôže to zachovať šťavu a zabezpečí, že porchetta bude vlhká a chutná od prvého do posledného plátku.