Zdroj: netrun78 for iStockPhotos
Taliansky vianočný koláč Pandoro
Tento recept na taliansku klasiku Pandoro patrí medzi moje obľúbené vianočné recepty. Voňavé kysnuté cesto a sladká "snehová prikrývka" z práškového cukru vytvárajú teplo a útulnosť v každej kuchyni a vyčarujú úsmev na tvárach mojej rodiny. Tak si vezmite misu s cestom a poďme spoločne osláviť čarovné sviatočné obdobie s týmto lahodným koláčom.
Ingrediencie
- 500 g celozrnná špaldová múka
- 200 g cukor
- 200 g zmäknuté maslo
- 7 vaječné žĺtky
- 20 g droždia
- 100 ml mlieko
- 1 vanilkový struk
- 1 Štipka soľ
- práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pri pečení talianskeho "Pandoro" začneme so štartovacím cestom. Droždie rozpustíme vo vlažnom mlieku a zmiešame ho so 150 g pšeničnej múky. Vzniknuté cesto teraz prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste asi 30 minút.
Keď cesto pekne vykysne, pridajte zvyšných 350 g múky. Pridáme 100 g cukru, 100 g masla, 1 žĺtok a semienka z vanilkového struku a vypracujeme hladké cesto. Opäť prikryjeme a necháme kysnúť na teplom mieste 2 hodiny.
Teraz máme čas vyšľahať zvyšné maslo so 100 g cukru a 6 žĺtkami, kým nie je zmes nadýchaná a jednoliata.
Keď nám cesto pekne vykysne, vmiešame doň zmes masla, vajec a cukru. Tento krok si vyžaduje trpezlivosť a silu, pretože zmes je veľmi lepkavá, takže sa nevzdávajte!
Hotové cesto potom vložíme do maslom vymastenej formy na pandoro, prikryjeme a necháme ešte hodinu kysnúť. Je dôležité, aby forma nebola príliš plná, pretože cesto ešte vykysne.
Teraz cesto pečte pri teplote 180 stupňov s ventilátorom približne 40 minút. Nezabudnite ho otestovať špajdľou!
Po vychladnutí posypte "Pandoro" práškovým cukrom a podávajte.