Veterník na plechu
Famózny veterník, pri ktorom si milovníci veterníkov prídu na svoje.
Ingrediencie
Cesto
- 750 ml vody
- 230 g hladká múka
- 230 g maslo
- štipku soli
- 8 ks vajíčka
1 Plnka
- 750 ml mlieka
- 2 balíky Zlatý klas
- 4 pl práškový cukor
- 250 g maslo
2 Plnka
- 500 ml šľahačka
- stužovač šľahačky
Karamelová poleva
- 250 g cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cesto: Vodu rozohrejeme s maslom a soľou, potom naraz pridávame múku a za stáleho miešania varíme na miernom ohni tak dlho, až sa cesto nelepí na varešku ani na hrniec. Do vychladnutej hmoty zašľaháme po 1 vajíčku, každé poriadne vymiešame a až potom pridáme ďalšie. Vymastíme 2 plechy tukom, rozdelíme cesto na polovicu. Pečieme pri teplote 200 stupňov cca 30-35 min. Prvých 15 minút rúru vôbec neotvárame.
Plnka: Uvaríme 2 zlaté klasy v 750 ml mlieka. Necháme vychladnúť. Vymiešame maslo + 4 PL práškový cukor, do ktorého pridáme uvarený a vychladený puding. Na plat nanesieme plnku, nato dáme vyšľahanú šľahačku. Priložíme 2 plat a na vrch polejeme polevou.
Karamelová poleva: Cukor nasypeme do hrnca a necháme ho roztopiť. Keď je cukor skaramelizovaný pridáme horúcu smotanu, varíme kým sa karamel úplne neroztopí, ešte teple nalejeme na veterník.