Vianočka
Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 150 g maslo rozpustené
- 100 g kryštálový cukor
- 250 ml mlieko
- 3 kus žĺtko
- 40 g droždia
- štipka soľ
- kôra z BIO citróna
- vanilka alebo vanilkový cukor
- hrozienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr si spravíme kvások z mlieka. V mlieku (vlažnom) si lyžicou zmiešam droždie a cukor ( nie celý, iba lyžicu). Nechám vzísť kvások. Keď sa na vrchu misky urobí taká jemne hnedastá pena, kvások máme úspešne pripravený :)
Kvások zmiešame s ostatnými surovinami. Ak máte radi hrozienka, kľudne ich pridajte, avšak nech sú vopred namočené v poctivým rume :) Miešame skutočne poctivo. Je to drina ale oplatí sa :) Keď sme vymiešali nelepivé cesto, necháme ho odpočívať prikryté ( najlepšie potravinárskou fóliou, ak nemáme, stačí čistá utierka). Necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinku. Cesto nám zdvojnásobí objem.
Po vykysnutí si dáme cesto na podložku, kde s ním budeme pracovať. Najlepšie je ju trošku pomúčiť. Cesto si rozdelíme do prameňov, už je na vás z koľkých chcete Vianočku upiecť. Ak nemáte čas, kľudne spravte klasický vrkoč z troch prameňov. Ak chcete, aby bola vaša Vianočka taká, ako tá moja na obrázku, upleťte ju z 8 prameňov. Super videonávod nájdete tu: https://youtu.be/QesK_XwDdxU
Keď máme Vianočku upletenú, potrieme ju bielkom a posypeme mandľovými lupienkami. Necháme ešte na plechu podkysnúť, približne na 15 minút.
Pečieme pri 180tich stupňoch, približne 35 minút. Po vybratí z rúry ju nechajte aspoň pol hodinku odpočívať na mriežke.
Dobrú chuť všetkým! :)