REKLAMA

Vianočka

Tento recept musíte jednoznačne vyskúšať! Vianočka vám chuťou skutočne pripomenie čas Vianoc, je mäkulinká na druhý, ale i na tretí deň! Ale ak vám zachutí ako nám, na druhý deň už nič nezostane 🤤

REKLAMA
Inšpirácie na vianočné pečenie – Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina

Recept nájdeš v tomto článku

Inšpirácie na vianočné pečenie – Rady, tipy a recepty, ktoré si zamiluje celá rodina

Ingrediencie

porcií
20
  • 500 g hladká múka Pridané do
  • 150 g maslo rozpustené Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 250 ml mlieko Pridané do
  • 3 kus žĺtko Pridané do
  • 40 g droždia Pridané do
  • štipka soľ Pridané do
  • kôra z BIO citróna Pridané do
  • vanilka alebo vanilkový cukor Pridané do
  • hrozienka Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

60 min.
1. Krok

Najskôr si spravíme kvások z mlieka. V mlieku (vlažnom) si lyžicou zmiešam droždie a cukor ( nie celý, iba lyžicu). Nechám vzísť kvások. Keď sa na vrchu misky urobí taká jemne hnedastá pena, kvások máme úspešne pripravený :)

2. Krok

Kvások zmiešame s ostatnými surovinami. Ak máte radi hrozienka, kľudne ich pridajte, avšak nech sú vopred namočené v poctivým rume :) Miešame skutočne poctivo. Je to drina ale oplatí sa :) Keď sme vymiešali nelepivé cesto, necháme ho odpočívať prikryté ( najlepšie potravinárskou fóliou, ak nemáme, stačí čistá utierka). Necháme kysnúť na teplom mieste približne hodinku. Cesto nám zdvojnásobí objem.

3. Krok

Po vykysnutí si dáme cesto na podložku, kde s ním budeme pracovať. Najlepšie je ju trošku pomúčiť. Cesto si rozdelíme do prameňov, už je na vás z koľkých chcete Vianočku upiecť. Ak nemáte čas, kľudne spravte klasický vrkoč z troch prameňov. Ak chcete, aby bola vaša Vianočka taká, ako tá moja na obrázku, upleťte ju z 8 prameňov. Super videonávod nájdete tu: https://youtu.be/QesK_XwDdxU

4. Krok

Keď máme Vianočku upletenú, potrieme ju bielkom a posypeme mandľovými lupienkami. Necháme ešte na plechu podkysnúť, približne na 15 minút.

5. Krok

Pečieme pri 180tich stupňoch, približne 35 minút. Po vybratí z rúry ju nechajte aspoň pol hodinku odpočívať na mriežke.

6. Krok

Dobrú chuť všetkým! :)

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Lacné jedlá

1491 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3618 receptov