Výborné kysnuté pečivo / Rožky
Úžasné pečivo mäkučké a lahučké ako pierko! Ak nemáte doma chlieb, netreba bežať hneď do obchodu. Upečte si jednoducho a rýchlo čerstvé domáce pečivo🤩 Je stokrát lepšie ako z obchodu!
Ingrediencie
Na cesto
- 1 kg hladká múka
- 550 ml mlieko
- 100 ml olej rastlinný
- 100 ml olej olivový
- 2 vaječné bielky
- 42 g droždie
- 11⁄2 pl soľ
- 1 pl cukor
Na vrch
- 2 žĺtky
- podľa chuti semienka
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín si vypracujeme mäkké, vzdušné cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Cesto krátko vymiesime do bochníka a necháme 1 hodinu kysnúť.
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, upravíme ich do okrúhleho tvaru a vyváľkame na hrúbku cca.5-6mm. Cesto pokrájame na 8 častí/trojuholníkov. Každý kúsok znova trochu vyválkame a skrútime do tvaru rožka. Krútime vždy smerom ku špicu.
Rohlíky poukladáme na plech s papierom a zakryté necháme 15 minút podkysnúť. Zatial si rozohrejeme aj rúru na 190°C. Po uplynutí času rožky natrieme so žĺtkom, ktoré sme zmiešali s troškou vody. Posypeme podla vlastnej chuti semienkami, alebo hrubozrnnou soľou. Pečieme na 190°C 20 minút.
Pečivo je úžasne lahučké a mäkké😍 Počas pečenia krásne rozvoniava a chuťovo je skvelé!!! Dá sa jesť naozaj ku všetkému, jedine ak ho chcete mať trocha neutrálnejšej chuti, tak dajte menej soli. Prajem dobrú chuť!!!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube