Zdroj: Facebook - Recepty a rady do kuchyne I.
Vynikajúca zamatová roláda
Perfektná zamatová roláda, ktorá je plnená vanilkovou a kakaovou plnkou.
Ingrediencie
Suroviny
- 6 ks vajce
- 5 pl kryštálový cukor
- 1⁄2 kl kypriaci prášok
- 3 pl kakao
- 1 pl polohrubá múka
Plnka
- 200 ml mlieko
- 250 g maslo
- 3 pl polohrubá múka
- 1 ks žĺtko
- 4 pl práškový cukor
- 2 ks vanilkový cukor
- 2 pl kakao
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv vyšľaháme bielka s cukrom. Vznikne tuhý sneh.
Potom vmiešavame po jednom žĺtka, sódu bikarbónu, kakao a múku.
Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 10 minút.
Keď je cesto upečené, položíme naň navlhčenú utierku a prevrátime ho na pracovnú dosku. Z cesta stiahneme papier na pečenie a s utierkou ho stočíme do rolky. Rolku necháme chvíľu odpočívať a potom môžeme cesto opäť roztočiť.
Príprava plnky: Uvaríme hustú kašu z mlieka, múky a žĺtka.
Za občasného miešania ju necháme vychladnúť.
Potom zmäknuté maslo vyšľaháme na penu a postupne ju pridáme do vychladnutej kaše. Vznikne nám krásny hladký krém.
Krém rozdelíme do 2 misiek. V jednej miske dorobíme vanilkový krém a to tak, že pridáme vanilkový cukor.
V druhej miske dorobíme kakaový krém pridaním kakaa a práškového cukru.
Na roztočený plát natrieme najprv vanilkovú plnku a potom kakaovú plnku.
Plát stočíme opäť do tvaru rolády a necháme v chladničke stuhnúť.
Nakoniec ho polejeme čokoládovou polevou a opäť necháme vytuhnúť.