Zdroj: congerdesign : Pixabay
Vyrobte si vlastný jablkový a hruškový džem
V našej rodine sme vždy prikladali veľký význam domácemu džemu. Veľmi špeciálny recept, ktorý robím každý rok na jeseň, je jablkovo-hruškový džem. Je to jednoduchý recept, ale vynikne v ňom kvalita sladkokyslého ovocia. Najradšej používam jablká a hrušky z našej vlastnej záhrady.
Ingrediencie
- 1 kg jablko
- 1 kg Hrušky
- 500 g Želírovací cukor dva ku jednej
- 1 stlačené citrón
- 1 vanilkový struk
Najnovšie letáky
Postup
Ak si chcete sami pripraviť jablkovo-hruškový džem, najprv odvážte a pripravte ovocie. Na tento recept odporúčam použiť zrelé a aromatické ovocie. Chuť džemu závisí predovšetkým od kvality jabĺk a hrušiek.
Po umytí jabĺk a hrušiek odstráňte jadrovník a ovocie nakrájajte na malé kocky. Tento krok je dosť dôležitý, pretože menšie kúsky zabezpečia, že džem bude mať neskôr peknú konzistenciu.
Nakrájané ovocie zmiešajte vo veľkom hrnci s konzervačným cukrom (2:1), citrónovou šťavou a dužinou z vanilkového struku. Dobrým tipom je pridať do hrnca aj vyškrabaný vanilkový struk, ktorý dodá šťave ešte viac chuti.
Po krátkom premiešaní priveďte ovocie s cukrom do varu. Džem by sa mal za stáleho miešania variť aspoň 4 minúty. Ja uprednostňujem o niečo dlhší čas varenia, pretože tak džem lepšie želíruje.
Po uvarení vyberte vanilkový struk z hrnca a ešte horúci jablkovo-hruškový džem naplňte do sterilizovaných pohárov. Pred uzavretím pohárov sa uistite, že sú naplnené až po okraj. Najlepšia domáca raňajková nátierka !