Ako upiecť jaternice? Už žiadne praskanie ani potrhanie – vieme, ako na to

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

„Viete mi poradiť, ako upiecť jaternice, aby nepopraskali?“ Takto podobne znie nejeden dotaz v diskusiách. Bola by to škoda pozerať tradičnú zabíjačkovú špecialitu pripálenú na dne plechu. Dá sa tomu vyhnúť? Áno, poradíme, ako na to.

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Prečo jaternice praskajú?

Či ide o doma pripravené hurky, jaternice od mäsiara alebo zo supermarketu, nikdy sa nedá vopred odhadnúť, či počas pečenia zabíjačková zmes nevytečie z črievka. Najčastejším dôvodom praskania a trhania je tenké a nadmerne preplnené črievko. Potrhanie vie spôsobiť aj teplotný šok, kedy ešte studené jaternice vložíme do vyhriatej rúry alebo na rozpálenú panvicu. 

🔥Ako upiecť jaternice, aby nepopraskali?

  • Jaternice vyberieme z chladničky, necháme chvíľu postáť pri izbovej teplote a umyjeme ich pod prúdom studenej vody.
  • Pokladáme ich na plech alebo na pekáč.
  • Je dobrým zvykom jaternice pred pečením zľahka popichať vidličkou. Pozor však, aby sa na niektorom mieste črievko príliš nenatrhlo. Tuk a horúci vzduch tak bude mať z jaternice miesto na únik.
  • Rúru nastavíme na 160 - 170 °C a necháme ju rozohriať.
  • Jaternice podlejeme na plechu trochou vody. Vďaka tomu sa zmierni teplotný šok.

Domáce pečené jaternice

Iwa

Máte po zabíjačke alebo ste od niekoho dostali zabíjačkovú výslužku? Pripravte si z nej domáce pečené jaternice. Jedlo je hotové za 10 minút.

Zobraziť recept

🕦Ako dlho piecť jaternice v rúre?

Doba pečenia jaterníc závisí od ich veľkosti a hrúbky. Menším plneným črievkam postačí necelá polhodina, väčšie hurky môžu v rúre pobudnúť až trištvrte hodinu. O tom, že sú hotové, svedčí lesknúci sa chrumkavý povrch.

❄️Ako upiecť mrazenú jaternicu v rúre?

„Treba počkať, kým sa jaternice rozmrazia, alebo ich môžem dať do rúry aj zamrazené?“ Dobrou správou je, že sa dajú piecť aj zamrazené, avšak treba počítať s dlhšou dobou pečenia. Zamrazené jaternice sa pokúsime oddeliť od seba pod prúdom vody. Ak to nejde, netrháme ich silou, inak sa roztrhnú. V rúre sa po chvíli od seba odpoja a následne ich iba rovnomerne rozložíme.

REKLAMA

Jaternice poukladáme na plech, podlejeme malým množstvom vody a vložíme do studenej rúry. Až po vložení plechu zapneme ohrev na 160 - 170 °C. Jaternice totiž potrebujú čas na rozmrazenie v postupne sa zohrievajúcej rúre.

👉Ako upiecť jaternice na panvici?

Celkom jednoducho. Panvicu vytrieme bravčovou masťou, rozmrazené jaternice poukladáme na panvicu a na miernom plameni opekáme zo všetkých strán. Spočiatku môže byť panvica prikrytá aj vekom. Z jaterníc sa budú postupne uvoľňovať tekutiny a tuky, čo môže spôsobiť prskanie, preto je dobré mať poblíž ochrannú rukavicu a utierku. Ako dlho piecť jaternice na panvici? Na takúto tepelnú úpravu bude treba 10 – 15 minút.

📌Jaternice v mikrovlnke – dá sa to?

Moderné mikrovlnky disponujú aj iným ako mikrovlnným ohrevom. Niektoré majú v ponuke funkciu grilovania, iné pracujú s teplovzdušným ohrevom, ktorý vytvára okolo taniera s jedlom horúci vzduch, podobne ako v rúre.

Pečenie jaterníc v mikrovlnke je najmenej využívaným spôsobom prípravy, no ak nemáš inú možnosť, alebo chceš pripraviť iba jednu hurku, môžeš to vyskúšať. 

📝Jaternice – recept a postup prípravy

Hoci sme sa venovali najmä pečeniu hotových jaterníc, nezaškodí pridať sem aj základný recept na jaternice a postup ich prípravy. Jaternice sú mäsiarskym výrobkom z bravčových vnútorností, bravčového mäsa, ryže/krúp/starých žemlí, soli, korenín. Touto mimoriadne sýtou zmesou sa plnia očistené bravčové črevá. Čo zabíjačka, to iné recepty na prípravu domácich jaterníc. V základných krokoch sú si však v mnohom podobné...

Na domáce jaternice budeme potrebovať:

  • bravčové vnútornosti – pečeň a pľúca
  • bravčové kože
  • bravčové obrezky
  • bravčový lalok
  • bravčovú masť
  • ryžu (krúpy)
  • cibuľu
  • cesnak
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • majorán
  • bravčové črevá
REKLAMA

Pomer mäsovej zložky k obilninám sa líši recept od receptu. Niektoré jaternice sú mäsitejšie, iné viac ryžové. Záleží od toho, kto má aké jaternice rád a koľko mäsitých častí a vnútorností zostalo po spracovaní jatočného tela ošípanej. Chuťovo veľmi dobré bývajú jaternice pripravené napríklad zo 6 kg mäsovej zložky a 2 kg ryže.

Postup prípravy domácich jaterníc

  1. Do veľkého hrnca dáme variť vodu. Osolíme ju.
  2. Bravčovú pečeň, pľúca, kože, lalok aj obrezky (mäsovú časť) umyjeme a vložíme do vriacej vody. Uvaríme ich domäkka.
  3. Medzitým na masti opražíme niekoľko cibúľ nakrájaných nadrobno (na každý kilogram bravčovej zložky cca 1 cibuľu).
  4. Všetko uvarené mäso a vnútornosti pomelieme na mäsovom mlynčeku so šajbou.
  5. Vodu, v ktorej sa mäso varilo, ponecháme. Hneď po vybratí mäsa sa v nej bude variť dôkladne prepláchnutá ryža (alebo krúpky).
  6. Na mlynčeku pomelieme aj opraženú cibuľu.
  7. Uvarenú ryžu neoplachujeme. Po uvarení ju zmiešame s pomletým mäsom a cibuľou.
  8. Pridáme soľ, korenie, majorán. Pre výraznejšiu chuť môžeme pridať niekoľko strúčikov prelisovaného cesnaku.
  9. Premiešanou a dochutenou mäsovo-ryžovou zmesou naplníme vyčistené bravčové črevá (dajú sa aj kúpiť, predávajú sa v rôzne veľkých baleniach).
  10. Takmer hotové jaternice dáme do sieťky a na 2 minúty ich vložíme do mierne vriacej vody. Dávame pozor, aby sa nepotrhali.
  11. Hotové jaternice ochladíme ponorením do studenej vody. Po vychladnutí ich zľahka osušíme a môžu sa uskladňovať v chladničke alebo odložiť do mrazničky.

Jaternice recept

lucia.priedhorska

Výborné domáce jaternice.

Zobraziť recept

🥒Ako a s čím pečené hurky podávať?

Ryžové jaternice, jaternice s krúpami či jaternice nazývané krvavničky sú po upečení skvelé s čerstvým chlebom, uhorkou alebo kyslou kapustou. 

REKLAMA

Tieto zabíjačkové špeciality sa dajú tiež pripraviť ako plnohodnotný „chlapský“ obed. Najobľúbenejšie sú pečené jaternice s klobásou a zemiakmi, pečené jaternice s kapustou a zemiakmi, ale aj pečené jaternice na kapuste. Príprava nie je náročná, zvyčajne totiž ide o jedlá z jedného plechu, kedy sa jednotlivé ingrediencie na plech poukladajú alebo navrstvia. Jedinou zradou môže byť práve potrhanie huriek. Ak tomu chceš predísť, ulož jaternice do „vaničky“ alobalu, polož ich do stredu plechu a do zvyšku plechu rozlož naštvrtené zemiaky, kyslú kapustu a kolieska klobásy. Nezabudni podliať trochou vody, zemiaky osoliť a pridať rascu pre chuť.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA