Omáčky k mäsu, ktoré si zamiluje celá rodina: Ktorú vyskúšať ako prvú?
27. 1. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Paradajková omáčka, syrová omáčka, hubová omáčka, bešamelová omáčka – to sú najobľúbenejšie omáčky k mäsu a nielen tieto. Poznáme desiatky ďalších, ktoré výborne ladia s kuracím, bravčovým alebo hovädzím mäsom. Parádna inšpirácia na chutné varenie!
Krátky prehľad:
👌Naše najobľúbenejšie omáčky k mäsu
Začnime tými najznámejšími receptami na rýchle omáčky k mäsu, ktoré dokážu zachrániť nejeden obed. Je celkom jednoduché orestovať plátky mäsa a pripraviť k nim zemiakovú prílohu alebo ryžu. Avšak, so správnou omáčkou sa aj jednoduchý obed či rýchla večera zmenia na chuťový pôžitok. Aké omáčky by nemali chýbať v základnej receptovej výbave?
Naším favoritom je omáčka na mäso, ktorej základom sú paradajky. Či už to bude jednoduchá rajčinová omáčka alebo talianska boloňská omáčka, v oboch prípadoch sa výborne hodia k bravčovému mäsu – na plátky alebo v mletej podobe.
Pravá talianska boloňská omáčka
Originál boloňská omáčka s cestovinami ulahodí každému milovníkovi talianskej kuchyne.
Základom bešamelovej omáčky je svetlá zápražka a mlieko. Aj keď jej názov dáva tušiť francúzsky pôvod, netreba mať pred ňou veľký rešpekt. Pripravuje sa veľmi jednoducho a je skvelým základom pre ďalšie dochutenie. Používa sa k mäsu, na zapekanie aj do lasagní.
Akú omáčku podávať ku grilovanému mäsu a zelenine? Naším exkluzívnym tipom je výborná holandská omáčka.
Výnimočná aróma a chuť! Tak by sa v krátkosti dali popísať nasledujúce recepty na hubové omáčky k mäsu. Či použiješ šampiňóny alebo sušené hríby, výsledok nesklame.
Jednoduchá hubová omáčka so smotanou
Táto hubová omáčka k mäsu je rýchla a chutná. Vyskúšajte ! Samozrejme existuje viacero variant, stačí len zmeniť druh húb - napríklad dubáková omáčka k mäsu alebo aj veľmi chutná hríbová omáčka so smotanou.
Jednoduchá lusková omáčka patrí k tradičným jedlám slovenskej kuchyne. Podávať sa môže s údeným mäsom alebo bravčovým mäsom na paprike.
Prečítaj si tiež
Ako vždy uvariť dokonalú ryžu? Dôležité sú správne pomery, ideálny čas a hrniec
Ryža, táto svetoznáma ázijská obilnina, vie Slovákom poriadne zamotať hlavu. V čom tkvie tajomstvo jej prípravy? Sú to správne pomery, ideálny čas alebo dobrý hrniec? S naším návodom sa dozviete, ako uvariť ryžu, aby bola krásne kyprá.
Prečítaj si tiež
TOP prílohy zo zemiakov – obľúbené, tradičné aj originálne! Presne také, aké máme radi
Prílohy zo zemiakov nemajú v slovenských kuchyniach konkurenciu. Toľko rozmanitých podôb totiž nemá žiadna príloha! A nielen to – množstvo receptov funguje aj ako plnohodnotné jedlo. Veď čo chýba pečeným zemiakom so smotanovým dipom?
👩🍳Recepty na omáčky k mäsu s knedľou
Jemná a nadýchaná knedľa, šťavnaté plátky mäsa a vynikajúca teplá omáčka – ako sa páči táto predstava? Práve táto trojkombinácia má prekvapivo veľa prevedení. Vyhrá tradičná kôprová omáčka k mäsu, jemná sviečková omáčka alebo delikátna hubová omáčka s knedľou?
Najtradičnejšia kôprová omáčka
Výhodou je, že na konci varenia máme kompletný obed aj s hovädzím vývarom. Stačí uvariť rezance a máme polievku. Ak sa nám vývar nechce robiť, môžeme túto časť receptu vynechať, mäsko uvariť alebo upiecť samostatne, vývar nahradiť bujónom.
Rýchla sviečková omáčka
Ak máte radi tento druh omáčky, ale odrádza vás čas prípravy, vyskúšajte sviečkovú omáčku s kuracím mäsom. Príprava zaberie polovicu času a chuť je výborná.
Kôprová omáčka s duseným hovädzím mäskom
Kôprovka je klasika, ktorú si každý pripravuje podľa svojich preferencií: na slano, na sladko-kyslo, s hovädzím či vajíčkom, so zemiakmi či knedľou. Tu je moja verzia kôprovej omáčky s hovädzím mäsom
Zabudnúť by sme nemali ani na obľúbenú paradajkovú omáčku k plnenej paprike. Ktorý z týchto receptov zaujme viac?
Klasická plnená paprika
Najlepšia plnená paprika v paradajkovej omáčke, podľa receptu mojej babičky. Plnená paprika v paradajkovej omáčke je výborný obed, ktorý zasýti celú rodinu.
🍗Jednoduché omáčky ku kuraciemu mäsu
Kuracie mäso je nenáročné na prípravu. Či už to budú kuracie prsia, stehná alebo krídelká, vždy sa dá nájsť chutný recept, ktorý poteší celú rodinu. Tentokrát máme niekoľko receptov na omáčky ku kuraciemu mäsu. Sú chuťovo vyskladané tak, aby kuracine dodali ten správny šmrnc. Odporúčame vyskúšať jemnú syrovú omáčku, výraznú nivovú omáčku alebo menej známu, no o to zaujímavejšiu pomarančovú omáčku.
Nivová omáčka s kuracím mäsom
Chutná nivová omáčka na cestoviny s kuracím mäskom. Za mňa je to jednoznačne najlepšia nivová omáčka.
Prečítaj si tiež
Lepšie kuracie prsia s omáčkou sme dávno nejedli! Skvelé recepty na obed či večeru
Nasledujúce recepty na kuracie prsia s omáčkou hýria chuťou a rozmanitosťou. Toto inak suchšie kuracie mäso je pripravené veľmi rýchlo, čo znamená, že po ňom siahame aj vo chvíľach, keď nie je času na varenie nazvyš. Vďaka omáčke získajú kuracie prsia príjemnú jemnosť a šťavnatosť.
Prečítaj si tiež
Skvelé kuracie prsia – Tie najlepšie recepty na bežný aj slávnostný obed
Obľúbené kuracie prsia majú svoje neohrozené miesto v množstve receptov. Ak váhaš, čo z kuracích pŕs navariť tentokrát, v nasledujúcej výberovke prichádza mimoriadne chutná dávka inšpirácie. Tradičné, diétne, orientálne aj rýchle recepty z kuracích pŕs prehľadne a na jednom mieste!
🍛Teplé omáčky k bravčovému mäsu
Aké teplé omáčky sú vhodné k bravčovému mäsu? Už tradičnou a rokmi overenou jednotkou je intenzívna horčicová omáčka, ktorá skvele dopĺňa chuť bravčoviny. Na jej prípravu budeme potrebovať najmä horčicu, smotanu na šľahanie a vývar. Ďalšie ingrediencie nájdeš v nasledujúcom lákavom recepte.
Najlepšia bravčová panenka s horčičovou omáčkou
Rýchle a jednoduché kotlety z bravčovej panenky s výbornou smotanovo - horčicovou omáčkou.
Na výnimočné chvíle či večeru vo dvojici je dobrou voľbou výrazná vínová omáčka.
Kombináciu vína, sušených sliviek, slivkového lekváru a citróna prináša táto zaujímavá omáčka k bravčovému mäsu.
A akú omáčku vybrať k mletému mäsu? Toto sú naše najobľúbenejšie.
Prečítaj si tiež
20 × Bravčové karé – s omáčkou, plnené aj zapekané! Recepty, ktoré zbožňujeme
Koľko receptov na bravčové karé poznáš? Táto bravčovina má v slovenských kuchyniach široké využitie, aj napriek tomu, že je karé považované za suchšie mäso. Čo dnes uvariť na obed? Bravčové karé na prírodno, s omáčkou, plnené alebo to bude klasika v podobe rezňov?
Prečítaj si tiež
Bravčové na prírodno – Skvelé recepty, ktoré patria ku klenotom domácej kuchyne
Bravčové na prírodno – to je stávka na istotu, ktorá nikdy nesklame. Vyber si z našej zbierky receptov výdatný tip na všedný aj slávnostný obed.
🥩Delikátne omáčky k hovädziemu mäsu
Pripravovať a podávať hovädzie mäso je sviatkom samo o sebe. To chce omáčku, ktorá chuť hovädziny pozdvihne na kulinársky pôžitok. Napríklad kombináciu hovädzieho steaku a nivovej omáčky hodnotíme na plný počet bodov.
Už klasikou medzi receptami je hovädzie varené podávané s paradajkovou omáčkou.
Pozri si detailný postup na prípravu omáčky zo zeleného korenia. Spojenie výraznej chuti a jemnej štruktúry krásne ladí k šťavnatému hovädziemu steaku.
Hovädzí steak s omáčkou
Omáčka zo zeleného korenia je dokonalá omáčka na hovädzí steak. Určite vyskúšajte !
Hoci recept na maďarský guláš z hovädziny nie je čisto iba jednoduchou omáčkou, medzi naše recepty zapadol bez pochybností.
Prečítaj si tiež
Aké mäso na guláš je najlepšie? Poznáme správne pomery a kľúčové ingrediencie
Aké mäso na guláš je najlepšie? Aký je správny pomer cibule a mäsa v guláši? A ako guláš zahustiť? Poďme si pripraviť ten najlepší guláš, ktorému sa nedá odolať.
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť šťavnaté fašírky? Tieto tipy a nápady sa postarajú dokonalý obed
Fašírky. Koľko rôznych druhov ste už ochutnali? Najchutnejšia spomienka sú šťavnaté fašírky v rúre od starej mamy, ale milujete aj nadýchané fašírky od svokry, ktoré sú krehké vo vnútri a chrumkavé zvonka...
Prečítaj si tiež
Bravčová krkovička na obed – Výborné recepty do každej rodiny
Krkovička je fantasticky tvárny druh bravčoviny. Recepty z bravčovej krkovičky sú vždy šťavnaté, plné chuti a potešia každého milovníka poctivého mäsa. Medzi top recepty patrí pečená krkovička, marinovaná krkovička, aj krkovička na cibuli či šampiňónoch. Ako tieto recepty pripraviť? Nech sa páči – všetky sú tu na jednom mieste!