Zdroj: Pixabay
Autentický grécky kurací gyros s omáčkou Tzatziki
Tento recept na grécky kurací gyros prináša na váš stôl lahodné stredomorské jedlo. Kombinácia jemne marinovaného kuracieho mäsa, čerstvej, chrumkavej zeleniny, krémovej omáčky Tzatziki, to všetko zabalené v mäkkom, nadýchanom pita chlebe, je určite lákavá. Vďaka jednoduchej príprave a božskej chuti sa táto grécka špecialita stane pravidelnou súčasťou vašich rodinných jedál.
Ingrediencie
Na gyros:
- 4 Vykostené kuracie prsia bez kože
- 1 šalátová uhorka
- 2 paradajky
- 1 červená cibuľa
- 6 kusy Chlieb pita
- 1 polievková lyžica olivový olej
- soľ a korenie podľa chuti
Na marinádu:
- 2 strúčiky Cesnak, mletý
- 1 Citrón, odšťavený
- 2 čajová lyžička červený vínny ocot
- 2 polievková lyžica olivový olej
- 2 polievková lyžica biely grécky jogurt
- 11⁄2 čajová lyžička sušené oregano
Na omáčku Tzatziki:
- 1 pohár biely grécky jogurt
- 1 Uhorka, zbavená semien a nastrúhaná
- 1 stručik Cesnak, mletý
- 1 polievková lyžica čerstvý kôpor, nasekaný
- 1 polievková lyžica citrónová šťava
- Soľ podla chuti
Najnovšie letáky
Postup
Začnite marinovaním kurčaťa. V miske zmiešajte všetky prísady na marinádu. Marinádou potrite kurča a nechajte ho aspoň 1 hodinu odstáť. Pre lepší výsledok marinujte cez noc v chladničke.
Kým čakáte na kurča, pripravte si omáčku Tzatziki. Všetky prísady na omáčku zmiešajte v miske. Prikryte a nechajte vychladnúť, kým nebude potrebné.
Rozpáľte gril alebo panvicu na strednom ohni. Potrite olejom.
Kuracie mäso grilujte za občasného otáčania, kým nie je dôkladne prepečené; asi 10 minút z každej strany. Vyberte ho z grilu a nechajte odpočívať.
Kuracie mäso nakrájajte na tenké plátky. Rovnako nakrájajte na tenké plátky uhorku, paradajky a červenú cibuľu.
Gyros zostavíte tak, že na pita chlieb natriete omáčku Tzatziki, navrstvíte kuracie mäso, zeleninu a prípadne ďalšiu omáčku. Zrolujte a vychutnajte si ho.