Babičkina štrúdľa
Vynikajúca štrúdla podľa babičkinho receptu z vlastného lístkového cesta.
Ingrediencie
Na cesto, 4 záviny:
- 2 ks žĺtky 1 do cesta 1 na potrenie
- 250 g masla
- 500 g hladkej múky
- 1 čl soli
- 100 ml vody
- 1 pl octu
Na náplň, 2 záviny:
- 10 kg nastrúhaných jabĺk 8 10 ks
- 1 pl mletej škorice
- 2 pl kryštálového cukru
- 100 g Zlatých hrozienok
- 100 g nasekaných orechov alebo plátkových mandlí
- strúhanka na zahustenie
Najnovšie letáky
Postup
Najlepšie deň vopred (v núdzi stačí aj 1 hod.) si pripravíme cesto. Maslo nahrubo nastrúhame, premiešame s 200 g múky a dáme na 15 minút do chladu.
Zmiešame jeden žĺtok, 300 g hladkej múky, lyžičku soli, lyžicu octu, 100 ml vody, dokonale na doske vypracujeme a rozvaľkáme na 5 mm. Maslovú časť cesta rovnomerne rozprestrieme na rozváľanú časť cesta.
Následne prekladáme ako šatku. Prekladané cesto rozvaľkáme a znovu zložíme. Opakujeme celkom 3x, vždy s 15 minútovým oddýchnutím v chlade. Toto množstvo vystačí na 4 záviny (podľa veľkosti).
Jablká nahrubo nastrúhame (bez jadrovníkov) do väčšej misy, pridáme mletú škoricu, hrozienka a cukor a všetko premiešame (pokiaľ sú jablká šťavnatejšie, zahustíme lyžicou strúhanky – v mise nesmie stáť šťava).
Oddýchnuté cesto rozdelíme na dva diely. Jeden odložíme zabalený vo fólii do chladničky na neskôr (týždeň vydrží) a jeden rozdelíme opäť na dva diely. Z každého postupne vyvaľkáme obdĺžnik hrubý 3 mm a potrieme polovicou náplne, ktorú posypeme štvrtinou mandlí alebo orechov.
Všetko zavinieme do cesta a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. To isté urobíme aj s druhou časťou cesta. Potom obidve štrúdle potrieme žĺtkom a posypeme zvyškom orechov či mandlí.
Pečieme v trúbe predhriatej na 200 stupňov približne 30 minút, kým je povrch štrúdle krásne zlatý.