![Babkine šišky Babkine šišky](https://eu.tastescdn.net/thumbor/mQaR7NwnwmdLLduO8gH5kTEcKXI=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/L3zCa1smM-rYksRlOmc8/718b4b789df2fd0f4194665eeaf85d.jpeg)
Babkine šišky
Podľa tohoto recpetu od mojej svokry sa vám šišky vždy vydaria. Sú nadýchané, jemné a ach tak voňavé :-)
Ingrediencie
Cesto
- 1 ks uvarený zemiak v šupke
- 20 g droždie
- 250 ml mlieko
- 1 pl cukor
- 500 g múka
- 2 pl maslo
- 4 vajce
- 1⁄2 kl soľ
- 50 ml rum
- 100 ml olej na vyprážanie
Jahodová pena
- 3 bielky
- 150 g práškový cukor
- podľa chuti jahodový lekvár
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z vlažného mlieka, cukru a droždia si pripravíme kvások.
Vychladnutý uvarený zemiak v šupke očistíme a na jemno nastrúhame.
Do misky s múkou dáme soľ, postrúhaný zemiak, vajce a žĺtky. Pridáme kvások, roztopené maslo a rum. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme nateplom mieste vykysnúť.
Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme na hrúbku 1 cm. Pohárikom alebo formičkou vykrajujeme kolieska, ktoré necháme pod utierkou ešte chvíľu podkysnúť.
Vysmážame v hlbšej panvici s dostatočným množstvom oleja na strednom plameni. Treba toľko, aby šišky v oleji plávali. Šišky smažíme do zlatista najskôr z jednej strany, opatrne ich otočíme a dosmažíme.
Hotové šišky ukladáme na papierový obrúsok, aby vypil prebytočný tuk.
Jahodovú penu pripravíme tak, že vyšľaháme bielka s cukrom a prišľaháme jahodový džem podľa chuti.