:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/yrZMmlY8lNqJb3dgaMiR/7fe220da9adff95d50ab41a2c503e7.jpeg)
Zdroj: rostislavsedlacek from Canva
Bazový likér
Domáci bazový likér, ktorý chutí výborne.
Ingrediencie
- 25 ks bazové kvety
- 1 ks limetka
- 1.2 l voda
- 1 kg cukor
- 0.7 l vodka
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravíme bazové kvety. Odstránime stonky a prekontrolujeme kvety či nie sú v nich nejaké hmyzy. Kvety vložíme do väčšej sklenenej nádoby.
Limetku umyjeme a nakrájame na tenké kolieska, ktoré rovnomerne rozložíme medzi bazové kvety.
Vodu prevedieme v hrnci do varu, pridáme cukor a za stáleho miešania ho necháme rozpustiť. Takto vznikne cukrový sirup, ktorý necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Vychladnutý cukrový sirup zalejeme bazové kvety s limetkou a nádobu utiahneme, napríklad fóliou alebo vekom.
Nádobu uchovávame na tmavom a chladnom mieste, ideálne v pivnici, 2 dni. Počas týchto 2 dní zmes občas premiešame.
Po 2 dňoch zmes precedíme cez jemné sito alebo gázu do inej nádoby. Môžeme ju ešte nechať prejsť cez kávový filter pre dokonalú čistotu nápoja.
Do prefiltrovaného nápoja pridáme vodku, premiešame a nalejeme do sterilizovaných fliaš.
Fľaše uzavrieme a uchovávame na chladnom, tmavom mieste. Likér je hotový ihneď, ale chuť sa ešte zlepší ak ho necháme odležať pár týždňov.