Zdroj: FB: Varenie je radosť.
Kysnutý kakaový závin
Recept na perfektný kysnutý kakaový závin, ktorý poteší všetkých milovníkov čokolády a pečenia.
Ingrediencie
Cesto:
- 500 g hladká múka
- 250 ml mlieka
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 ks vajce
- štipka soli
Náplň:
- 200 g kakao
- 100 g cukru
- 150 g masla
- mlieko na potretie cesta
Na posypanie:
- práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Pripravíme si kvások. S cukrom rozdrobíme droždie, pridáme polovicu teplého mlieka a pár polievkových lyžíc múky. Premiešame a kvások necháme na teplom mieste kysnúť.
Zvyšnú múku premiešame so soľou, pridáme vajce, rozpustené maslo, zvyšok mlieka a nakoniec kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
Cesto rozdelíme na dve časti a každý vyvaľkáme na plát. Každý plát potrieme roztopeným maslom, posypeme cukrom a kakaom.
Cesto zrolujeme a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 15 minút kysnúť, potom potrieme mliekom a pečieme 30-35 minút pri 180 stupňoch.
Po upečení kakaový závin necháme vychladnúť, nakrájame ho môžeme ho posypať práškovým cukrom.