Zdroj: Freepik
Bezlepkový citrónový syrový koláč s ricottou
Tento nádherne vlhký a ľahký koláč sa môže stať hviezdou každého dezertného stola!
Ingrediencie
- 11⁄2 poháre bezlepkovej múky
- 11⁄2 poháre Plnotučného syra ricotta
- 1⁄2 pohár cukru
- 1⁄2 pohár Zmäknutého masla
- 3 Veľké vajcia
- Kôra z jedného citróna
- Kôra z jedného pomaranča
- 2 lyžičky Bezlepkového prášku do pečiva
- 1⁄4 čajová lyžička soľ
- 1 čajová lyžička Vanilkového extraktu
- Práškový cukor na posypanie
- Čerstvé bobule na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Začnite predhriatím rúry na 350 °F (alebo 180 °C), čo je podľa mňa rozhodujúci krok na zabezpečenie rovnomerného prepečenia všetkých vrstiev koláča.
Potom vymastite 9-palcovú formu a zľahka ju vysypte trochou bezlepkovej múky, aby sa nelepila. Vždy používam pružinovú formu, pretože vďaka nej je proces odformovania jednoduchý.
Vo veľkej miske zmiešajte zmäknuté maslo a cukor elektrickým mixérom, až kým sa nestane ľahkým a nadýchaným, zvyčajne asi 5 minút.
Postupne pridávajte vajcia, jedno po druhom, pričom dbajte na to, aby sa každé z nich pred pridaním ďalšieho dobre premiešalo so zmesou. Pomôže to získať hladšiu konzistenciu.
Do zmesi vmiešajte citrónovú kôru, pomarančovú kôru a vanilkový extrakt, aby ste získali sviežu a lákavú vôňu.
Pridajte syr ricotta. Nebojte sa, že bude príliš hladký, malé hrudky ricotty sú v poriadku a dokonca dodajú koláču pôvab.
V samostatnej miske zmiešajte bezlepkovú múku, prášok do pečiva a soľ. Po zmiešaní ju opatrne vmiešajte do mokrej zmesi, kým sa nespojí, pričom dbajte na to, aby ste ju nepremiešali, pretože by vznikol hustý koláč.
Cesto nalejte do pripravenej formy a pečte približne 60 minút, alebo kým vrch nezozlátne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
Pred vybratím nechajte koláč vychladnúť vo vnútri formy, potom ho zľahka posypte práškovým cukrom a ozdobte čerstvými bobuľami. Voila! Váš bezlepkový ricottový koláč je pripravený na podávanie!