Zdroj: Pixabay: ponce_photography
Bezlepkový jablkový a škoricový koláč
Tento recept na jablkový a škoricový koláč je bezlepková verzia, ktorú som vytvorila vo vlastnej kuchyni. Je lahodný a drobivý, nikto neuverí, že je bezlepkový. Manipulácia s lepkavým cestom si vyžaduje poriadnu zručnosť, ale výsledok stojí za každú námahu!
Ingrediencie
- 300 g bezlepková múka
- 200 g maslo
- 100 g práškový cukor
- 1 vajce
- 5 veľké jablko
- 1 ks citrón
- 2 polievková lyžica hnedý cukor
- 1 polievková lyžica škorica
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravte cesto: zmiešajte bezlepkovú múku, maslo, práškový cukor, vajce a štipku soli. Keďže bezlepkové cesto sa niekedy ťažko spracováva, múku do cesta prisypávajte po častiach, aby sa ľahšie spojilo. Cesto nechajte odpočívať v chladničke aspoň 30 minút.
Medzitým ošúpeme jablká, nakrájame ich na malé kúsky a vložíme do veľkej misy. Opatrne ich zalejte citrónovou šťavou, hnedým cukrom a škoricou a premiešajte.
Keď cesto dostatočne odpočíva, rozprestrite ho na pomúčenej doske. Zvyčajne ho rozvaľkám medzi dvoma vrstvami papiera na pečenie, aby sa nelepilo ani na cesto, ani na naťahovačku.
Potom cesto vložte do koláčovej misy vystlanej papierom na pečenie. Dbajte na to, aby sa cesto netrhalo, ak sa tak stane, trochu vody pomôže trhliny zaplátať.
Na cesto dajte jablkovú plnku a pečte ho 30-40 minút pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie je zlatohnedé.
Ak ho ochutnáte, nechajte si čas na vychladnutie! Neskáčte do nej hneď, pretože páli!