Brioška
Keď som tento recept videla u pani Mirky van Gils Slavíkovej, vedela som, že mi nepotrvá dlho a budem ju piecť doma aj ja. Jednoduchý recept na briošku, ktorú zvládne úplne každý si rozhodne zamilujete.
Ingrediencie
- 250 ml mlieko
- 500 g múka
- 60 g kryštálový cukor
- 1 kus vajce
- 8 g soľ
- 70 g maslo
- 1 kus žĺtok na potretie
- droždie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Do vlažného mlieka nasypeme droždie.
V mise zmiešame múku, cukor, soľ a premiešame.
Ku mlieku s droždím pridáme vajce, rozšľaháme a pridáme k sypkým ingredienciám a vypracujeme cesto (najlepšie v robote s hákovým nadstavcom).
Keď je cesto hladké a jednotné, pridáme na kúsky nakrájané zmäknuté maslo (NIE rozpustené!) a necháme robota ešte chvíľu pracovať, kým sa cesto poriadne nepremieša.
Cesto zakryjeme utierkou a necháme vykysnúť dovtedy, kým zdvojnásobí svoj objem.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti, z ktorých vytvoríme valčeky a upletieme z nich cop.
Briošku vložíme do podlhovastej formy na chlebík a ešte necháme podkysnúť.
Nakysnutú briošku opatrne potrieme vyšľahaným žĺtkom a pečieme najprv na 190°C 15 minút, potom teplotu znížime na 180°C a dopekáme 15-20 minút, podľa veľkosti briošky.