Bryndzové kysnuté bochníky
Recept na naozaj skvelé kysnuté cesto. Plnka bochníka je prakticky na vás, my sme spravili kombináciu bryndze, slaniny a pažitky.
Ingrediencie
- 4 väčších zemiakov
- 1 bryndzu
- 50 g údená slanina
- kúsok pažítky (nemusí byť)
- 150 ml vlažného mlieka na kvások ďalší hnček do cesta
- 1 čerstvé droždie
- 1 čl kryštálový cukor
- 500 g polohrubá múka
- 1 čl soľ
- 50 ml slnečnicového oleja
- na potretie extra slnečnicový olej plechu
- pohára a bochníkov
Najnovšie letáky
Postup
Zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Slaninku nakrájame na kocky a popražíme ju
Keď sú zemiaky uvarené, zlejeme ich a do hrnca pridáme bryndzu - spolu všetko popučíme na kašu. Na záver primiešame opraženú slaninku a na drobno nakrájanú pažítku
Ďalej si zarobíme kvások - do 150 ml vlažného mlieka rozdrobíme 1 čerstvé droždie a pridáme 1 lyžičku kryštálového cukru. Takto to necháme 10-15 minút (podľa toho, akú teplotu máte v miestnosti - každopádne je to hotové, keď sa na povrchu začnú robiť bublinky)
Keď máme kvások, môžeme sa pustiť do cesta. Do veľkej misy (ja používam naozaj veľkú sklenenú misu) si dáme pol kila múky, 1 lyžičku soli - to spolu premiešame. Pridáme kvások, hrnček vlažného mlieka a 50 ml slnečnicového oleja
Všetko spolu vypracujeme na vláčne cesto, ktoré sa už nelepí na ruky - nesmie byť tuhé - skôr ho spravte také riedšie (takže keď sa vám vidí tuhé, kľudne tam dajte ešte trochu mlieka)
Takto vypracované cesto necháme vykysnúť - opäť čas je individuálny - ale ja nechávam len okolo 30-40 minút v lete (v zime bude treba počkať trochu dlhšie). Bochníky nám budú aj tak ešte ďalej kysnúť počas spracovania
Vykysnuté cesto premiestnime na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na približne takú hrúbku, ako keď robíte buchty na pare (cca 1 cm hrubé). Cesto rozdelíme na 16 rovnakých štvorcov (4x4) a na každý štvorec dáme veľkú lyžicu plnky. Dáme tiež predhriať rúru na 200 stupňov
Každý štvorec zabalíme do bochníka. Na plech dáme papier na pečenie a ten ešte dobre potrieme slnečnicovým olejom. Na to ukladáme buchty s veľkým odstupom, lebo oni ešte dosť narastú. Ja dávam na veľký plech 6 bochníkov
Keď máme bochníky poukladané, vezmeme klasický dvoj-trojdecový pohár a natrieme ho zo spodu olejom. Spodkom pohára zatlačíme na každý bochník, aby sa z neho spravila taká hrubšia placka. Každú takúto placku poriadne potrieme olejom a dáme piecť do rúry na cca 15-20 minút, až kým nebudú mať takú zlatistú farbu ako na obrázku
Keď ich vyberieme z rúry, treba ich preložiť na tanier a prikryť dvoma vrstvami čistých látkových kuchynských utierok, aby zmäkli. Takto ich tam držíme minimálne 15 minút, kým nie sú tak polovychladnuté
Po tých 15 minútach môžeme podávať. Neviem vám však povedať, koľko vydržia čerstvé, lebo u nás sa zjedia hneď :)