Zdroj: FB - NAJLEPŠIE pozbierané RECEPTY
Kysnutý marhuľový koláč s mrveničkou
Výborný letný koláč, kysnutý s marhuľami a s mrveničkou
Ingrediencie
Suroviny
- marhule
- 500 g polohrubá múka
- 25 g čerstvé droždie
- 300 ml vlažné mlieko
- 1 pl kryštálový cukor
- 1 Štipka soľ
- 1 ks vajce
- 80 g zmäknuté maslo
Posýpka
- 120 g polohrubá múka
- 60 g zmäknuté maslo
- 60 g práškový cukor
- mandľové lupienky na posypanie
Najnovšie letáky
Postup
Cesto si spravíme z časti vlažného mlieka, lyžičky kryštálového cukru, trochu múky a droždia necháme vykysnúť kvások, cca 15 minút. Do misy preosejeme zvyšnú múku, pridáme maslo, rozšľahané vajce, zvyšný cukor, soľ, zvyšné mlieko, vykysnutý kvások a vymiesime hladké, polotuhé cesto. Prikryjeme a na teplom mieste necháme vykysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem (60 minút).
Cesto rozdelíme na polovicu a rozvaľkáme na pomúčenej doske na priemer okrúhlej vymastenej koláčovej formy 30 cm, tak aby pokrylo aj okraje. Tak isto postupujeme aj s druhou polovicou. Budeme mať 2 okrúhle koláčiky. Alebo môžeme použiť celé cesto na plech 30x40 cm.
Na cesto vo forme uložíme umyté marhule pokrájané na mesiačiky dookola nahusto po celom ceste. Povrch posypeme polovicou posýpky a mandľovými lupienkami. Popicháme vidličkou a upečieme pri teplote 180°C, 35-40 minút, kým nebudú okraje zlatisté a cesto sa oddeľuje od okrajov formy.
Posýpku si v miske prstami spojíme: múku, cukor a zmäknuté maslo.
Po upečení necháme vychladnúť, môžeme posypať aj práškovým cukrom. Dobrú chuť!