REKLAMA

Zdroj: chandlervid85 for Adobe Stock

"Buche de Noel" (kmeň vianočného stromčeka)

Počas práce vo francúzskej kuchyni som objavila tajomstvo tohto tradičného vianočného receptu. "Buche de Noel", známy aj ako Yule Log, má svoj pôvod vo francúzskej tradícii pálenia kmeňa jedle na Vianoce. Tento recept som pripravoval počas mnohých vianočných večerí a vždy sa stal hitom. Vyžaduje si to trochu času a starostlivosti, ale výsledok rozhodne stojí za to.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Na piškótový závitok:

  • 4 veľké vajcia Pridané do
  • 130 g cukor Pridané do
  • 120 g múka Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • 1 Čajová lyžička vanilková esencia Pridané do

Na náplň a zdobenie:

  • 300 g Horká čokoláda Pridané do
  • 500 ml Krém Pridané do
  • 3 Polievková lyžica práškový cukor Pridané do
  • Voliteľné: fondánové figúrky na ozdobu Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Ak chcete upiecť "Buche de Noel", najprv predhrejte rúru na 180 stupňov. Obdĺžnikovú formu na pečenie (približne 30x40 cm) vyložte papierom na pečenie.

2. Krok

Oddeľte vajcia. Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha. Odstavíme.

3. Krok

Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej a krémovej peny. Opatrne vmiešame múku. Je dôležité múku preosiať a pridávať ju pomaly, aby nevznikli hrudky. Potom opatrne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.

4. Krok

Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre približne 10-12 minút, kým nie je pevné a mierne hnedé. Je veľmi dôležité, aby ste cesto nepiekli príliš dlho, inak sa pri rolovaní poláme.

5. Krok

Medzitým nalámeme čokoládu na kúsky a rozpustíme ju na panvici.

6. Krok

Šľahačku vyšľaháme do tuha a 2/3 z nej zmiešame s rozpustenou čokoládou na čokoládový krém na plnku.

7. Krok

Upečené cesto vyberte z rúry a okamžite ho prikryte vlhkou kuchynskou utierkou. Zabránime tak vysušeniu cesta a neskôr ho môžeme ľahko vyvaľkať.

8. Krok

Po vychladnutí cesto potrite čokoládovým krémom a opatrne ho zrolujte.

9. Krok

Zvyšnú šľahačku zmiešame s práškovým cukrom a vyvaľkané cesto ňou pokryjeme, aby sme vytvorili kmeň stromčeka.

10. Krok

Nakoniec "Buche de Noel" posypte práškovým cukrom a podľa potreby ozdobte fondánovými figúrkami.

11. Krok

Tip: Buche de Noel môžete pripraviť deň vopred a uchovávať v chladničke až do podávania.

12. Krok

Užite si jedlo a veselé Vianoce!

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4714 receptov

Mäsité jedlá

2214 receptov

Večera

4424 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1489 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

776 receptov

Dezert

3610 receptov