Zdroj: chandlervid85 for Adobe Stock
"Buche de Noel" (kmeň vianočného stromčeka)
Počas práce vo francúzskej kuchyni som objavila tajomstvo tohto tradičného vianočného receptu. "Buche de Noel", známy aj ako Yule Log, má svoj pôvod vo francúzskej tradícii pálenia kmeňa jedle na Vianoce. Tento recept som pripravoval počas mnohých vianočných večerí a vždy sa stal hitom. Vyžaduje si to trochu času a starostlivosti, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Ingrediencie
Na piškótový závitok:
- 4 veľké vajcia
- 130 g cukor
- 120 g múka
- 1 Štipka soľ
- 1 Čajová lyžička vanilková esencia
Na náplň a zdobenie:
- 300 g Horká čokoláda
- 500 ml Krém
- 3 Polievková lyžica práškový cukor
- Voliteľné: fondánové figúrky na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť "Buche de Noel", najprv predhrejte rúru na 180 stupňov. Obdĺžnikovú formu na pečenie (približne 30x40 cm) vyložte papierom na pečenie.
Oddeľte vajcia. Bielka vyšľahajte so štipkou soli do tuha. Odstavíme.
Žĺtky vyšľahajte s cukrom do svetlej a krémovej peny. Opatrne vmiešame múku. Je dôležité múku preosiať a pridávať ju pomaly, aby nevznikli hrudky. Potom opatrne vmiešajte tuhý sneh z bielkov.
Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej formy na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre približne 10-12 minút, kým nie je pevné a mierne hnedé. Je veľmi dôležité, aby ste cesto nepiekli príliš dlho, inak sa pri rolovaní poláme.
Medzitým nalámeme čokoládu na kúsky a rozpustíme ju na panvici.
Šľahačku vyšľaháme do tuha a 2/3 z nej zmiešame s rozpustenou čokoládou na čokoládový krém na plnku.
Upečené cesto vyberte z rúry a okamžite ho prikryte vlhkou kuchynskou utierkou. Zabránime tak vysušeniu cesta a neskôr ho môžeme ľahko vyvaľkať.
Po vychladnutí cesto potrite čokoládovým krémom a opatrne ho zrolujte.
Zvyšnú šľahačku zmiešame s práškovým cukrom a vyvaľkané cesto ňou pokryjeme, aby sme vytvorili kmeň stromčeka.
Nakoniec "Buche de Noel" posypte práškovým cukrom a podľa potreby ozdobte fondánovými figúrkami.
Tip: Buche de Noel môžete pripraviť deň vopred a uchovávať v chladničke až do podávania.
Užite si jedlo a veselé Vianoce!