Zdroj: LeventKonuk from Getty Images
Buchta bez oleja
Moja rodina miluje buchty a kysnutý chlieb, ale ako dietologička sa vždy snažím nájsť zdravšie verzie našich obľúbených jedál. Toto cesto som zachovala bez oleja a vďaka svojej profesii a osobným skúsenostiam viem, že spĺňa všetky kritériá zdravej výživy.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 1 Lyžica soľ
- 30 g cukor
- 1 taška sušené kvasnice
- 300 ml Vlažné mlieko
- 1 ks vajce
- Tuk na vymastenie formy
Najnovšie letáky
Postup
Najprv zmiešajte všetky suché prísady v miske - múku, soľ, cukor a droždie. Vo vedľajšej miske vyšľahajte vajcia s vlažným mliekom a potom túto zmes pridajte k suchým prísadám.
Začnite miesiť cesto s papierovou vareškou. Ide o dôležitý krok, ktorý by sa nemal uponáhľať. Hnetenie cesta by malo trvať aspoň 10 minút, aby sa všetky prísady správne spojili a cesto bolo hladké a pružné.
Cesto nechajte v miske, prikryte ho utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň 30 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem. Túto časť prípravy mala rada moja babička, ktorá mala vždy rada dokonale vykysnuté cesto.
Medzitým vymastite formu. Keď cesto vykysne, prelož ho na pomúčenú pracovnú plochu a vytvaruj z neho požadovaný tvar buchty. Buďte opatrní, aby ste cesto príliš nepoškodili a aby sa nezväčšilo.
Pečte 35-40 minút pri teplote 180 stupňov dozlatista. Pri pečení buchty vždy používajte strednú úroveň rúry, aby sa buchta upiekla rovnomerne.