Calzone - výborná uzavretá Pizza
Jednoduchý a velmi chutný spôsob na uzavretú Pizzu🙂 Plnka je velmi chutná, jedna z mojích najobľúbenejších. Použili ste už žihlavu v kuchyni? Ak nie , tak to velmi rýchlo napravte! Žihlava práve teraz rastie a je lepšia než špenát!!!
Ingrediencie
Na cesto
- 500 g hladká múka pšeničná
- 350 ml voda
- 4 pl olej
- 21 g čerstvé droždie
- 1 kl soľ
Plnka
- čerstvá žihľava
- čerstvý Šťavel
- 2 strúčiky cesnak
- mozzarella syr
- syr kravský v slanom náleve
- Šunka pastırma
- oregano
- jogurt biely
Na potretie
- 2 pl jogurt
- trocha vody
Najnovšie letáky
Postup
Z udaných surovín si vypracujeme mäkké cesto, ktoré pomocou trochy múky vymiesime do bochníka. Zakryjeme a necháme kysnúť 30 minút.
Kým cesto kysne si pripravíme všetko na plnku. Kravský syr v slanom náleve, ktorý dáva v kombinácii s Mozzarellou úžasnú chuť. Šunku podla vlastnej chuti, ja som použila tureckú šunku Pastırma. A napokon naše čerstvé žihlavové listy a šťaveľ-šóšku. Žihlava práve teraz rastie a je krásne mladučká. Nieje to len bylinka na čaj, ale žihlavu používam v kuchyni už roky ako špenát. Vyskúšajte!
Nakysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, ktoré krátko vymiesime do bochníka a následne vyválkame na 25-30cm velkosť. Jednu polovicu vyváľkaného cesta natrieme najprv trochou jogurtu, až potom dáme nastrúhanú mozzarellu, rozdrobený kravský syr, naše čerstvé listy a nastrúhame cesnak. Celé osolíme trochu a uzavrieme. Druhé Calzone som naplnila oboma syrmi, šunkou a posypala oreganom. Ako presne urobíte okraj typický pre Calzone si môžte pozrieť vo videu.
Calzone dáme na plech s papierom a natrieme vrch jogurtom zmiešaným trochou vody. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 200°C cca.25 minút.
Calzone chutí fantasticky, najmä to plnené mladými listami žihlavy. Je to moja najobľúbenejšia plnka🥰 Hodí sa na desiatu, výlet, alebo na výdatnejšiu večeru či obed v kombinácii s polievkou. Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube.