Čerešňové čatní / Chutney
Aromatická sladkokyslá čerešnová príloha, ktorá sa hodí ku grilu, k pečenému mäsu, ale je to velmi chutné aj so syrom a kúskom chleba. Je to vlastne niečo ako dusená sladkokyslá kapusta. Každý rok, v tomto období zavarím do fliaš túto dobrotu.
Ingrediencie
- 3 kg Čerešne zrelé vykôstkované
- 3 Cibuľa
- 5 strúčiky cesnak
- 200 g hrozienka
- 300 g cukor trstinový
- 1 pl čerstvý Zázvor nastrúhaný
- 2 kl kurkuma
- 1 kl škorica
- 1 kl čili vločky
- 1 pl Ocot hroznový
- 2 pl citrónová šťava
- 11⁄2 kl soľ
Najnovšie letáky
Postup
Čerešne vykôstkujeme a dáme do veľkého hrnca. Pridáme na drobno nakrájané cibule, nastrúhaný cesnak, hrozienka, cukor, sol, škoricu, kurkumu, zázvor strúhaný, chilli a ocot. Dobre premiešame a dáme variť. Varíme za občasného miešania 1 hodinu. Pred koncom, alebo v polovici varenia dáme citrón a ešte podľa chuti môžte pridať škoricu, kurkumu alebo soľ
Čatní varím väčšinou presne 1 hodinu od bodu varu na strednom ohni, záleží od toho aké sú čerešne šťavnaté, ale aj tak fakt max. len 1,5 h. Zatiaľ prebytočná šťava z čerešní dostatočne vyvrie a zostane jej len primerané množstvo, ktoré čatní potrebuje. Ono to je aj tak len za čerstva a za horúca redšie.
Čatní po uvarení ešte vriace dáme do fliaš, dobre uzavrieme a otočíme hore dnom. Necháme tak zo 15-20 minút, alebo kľudne aj vychladnúť. Z tejto dávky mi vyšlo 9 flašiek x 300ml
Horúce a čerstvo uvarené čatní sa zdá možno trochu riedke, ale ten kto už čatní robil vie, že to po vychladnutí a aj časom vo fľaši stuhne. Čo sa týka chuti, je tiež najlepšie po odstátí, napr. až od druhého dňa :-) Prajem dobrú chuť !
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube