Zdroj: Pixabay: congerdesign
Čerstvý losos s citrónovými kaparami
Losos s kaparami vždy premenil večery doma na pikantné pôžitky. Je to rýchle, ale pôsobivé jedlo, ktoré nikdy nesklame a urobí dojem na hostí alebo len ako fantastická večera s rodinou.
Ingrediencie
- 4 Filety z lososa
- 2 polievková lyžica olivový olej
- Soľ podla chuti
- Korenie podľa chuti
- 3 strúčiky Cesnak, mletý
- 2 polievková lyžica Kapary, scedené a opláchnuté
- 1 Citrón, odšťavený
- 2 polievková lyžica čerstvý kôpor, nasekaný
- plátky citróna na ozdobu
Najnovšie letáky
Postup
Filety z lososa z oboch strán osolíme a okoreníme. To je veľmi dôležité na zvýraznenie chuti lososa. Podľa mojich skúseností môže prílišné ochutenie zničiť jeho delikátnosť. Snažte sa o vyváženú zmes.
Vo veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte olivový olej. Tip pre profesionálov: nech sa z oleja nedymí, mal by sa len lesknúť na povrchu panvice. Ak sa z neho bude dymiť, olej môže prekrývať chuť lososa.
Na panvicu pridajte lososa kožou nahor a asi 4 minúty opekajte do chrumkava a dozlatista. Potom lososa otočte. Keď ho budete variť najprv kožou, koža bude pekne chrumkavá, čo mu dodá lepšiu štruktúru.
Znížte teplotu na strednú, potom do panvice pridajte pretlačený cesnak, kapary a citrónovú šťavu. Všetko premiešajte okolo lososa, ale dávajte pozor, aby ste filé nerozbili.
Pokračujte vo varení lososa ďalších 3 až 5 minút, kým nie je prepečený alebo kým nedosiahne požadovanú tepelnú úpravu. Vďaka tomuto načasovaniu bude stred lososa vločkovitý a vlhký. Ak chcete mať lososa radšej dobre prepečeného, predĺžte čas varenia o niekoľko minút.
Odstavte z ohňa a lososa posypte nasekaným čerstvým kôprom. Na záver ho ozdobte plátkami citróna, aby ste získali ďalšie citrusové tóny a lepší vzhľad.