Cheeseburger
Ingrediencie
Suroviny
- hlávkový šalát
- červená cibuľa
- 2 kus paradajka
- čedar
- 6 čajová lyžička majonéza
- 6 čajová lyžička kečup
Bravčovo-hovädzie fašírky
- 350 g mleté hovädzie mäso
- 350 g mleté bravčové mäso
- soľ a korenie
- marjoram v2
- cesnak
- mletá paprika - sladká
- olej
- sójovej omáčky
Žemle
- 1 sušené droždie
- 120 ml voda
- 300 g múka
- 40 g maslo rozpustené
- 25 g práškový cukor
- soľ
- 1 vajce
- 1 žĺtko
- 3 mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Žemle: droždie, cukor, múku, vodu, soľ, maslo a vajíčko dáme do misy, vymiesime z nich kysnuté cesto a necháme ho odpočívať 30 minút pod utierkou. Nakysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, z ktorých vytvarujeme žemle. Tie necháme podkysnúť ešte ďalších 30 minút. Nakoniec ich potrieme rozšľahaným žĺtkom s mliekom a pečieme pri teplote 220°C približne 10 minút.
Mäsové fašírky: všetky suroviny zmiešame, ich množstvo zvolíme podľa chuti. Zo zmesi formujeme navlhčenými rukami fašírky, ktoré vyprážame na oleji z každej strany približne 8-10 minút. Na každej vypraženej burgerovej fašírke roztopíme plátok cheddaru.
Upečené žemle prekrojíme a ich spodnú časť potrieme zmesou majonézy a kečupu. Na dressing položíme šalátový list, opečené mäso s cheddarom, plátok paradajky a niekoľko krúžkov červenej cibule. Na vrch položíme druhú, vrchnú časť žemle. Takto pripravené burgery môžeme hneď servírovať.