Cheesecake so slaným karamelom
Tento cheesecake je úplne top – slaný karamel je navyše tak úžasný, že si ho kľudne môžete pripraviť z dvojitej dávky a polovicu odložiť do chladničky. Vydrží vám v uzatváratelnej nádobke cca 2 týždne a dá sa použiť napríklad na palacinky.
Ingrediencie
Základ + náplň
- 150 g maslových súšienok
- 90 g masla
- 500 g jemného tvarohu mascarpone
- 200 g kyslej smotany
- 130 g práškového cukru
- 1 vajce
- vanilkový extrakt esencia
- 1 pl hladkej múky
Slaný karamel
- 100 g kryštálového cukru
- 45 g masla
- 70 ml smotany na šľahanie
- 1⁄2 čl soli
Najnovšie letáky
Postup
V mixéri rozdrvíme sušienky, pridáme maslo izbovej teploty a spolu pomixujeme.
Zmes dáme na spodok formy (s priemerom 24 cm) vystlanou papierom na pečenie (papier dáme len na dno formy, okraje zostanú bez papiera).
Sušienkovú zmes uhladíme najprv na okrajoch a potom rovnomerne rozmiestnime po celom spodku formy.
V miske zmiešame všetky ostatné suroviny a rozmixujeme na hladký krém, ktorý by mal byť trochu riedkejší.
Krém nalejeme na sušienkový základ a párkrát s ním pobúchame, aby nám zmizli vzduchové vuvlinky.
Koláč pečieme na 150 – 160°C približne 50 minút (je dobré sledovať okraje, ktoré by mali byť do zlatista upečené a pevné, vtedy je koláč hotový). Vnútri sa môže trochu „želatínovo“ triasť, ale je to v poriadku. Po vychladnutí stuhne.
Cukor v hrnci upálime na karamel.
Pridáme maslo a miešame, kým sa maslo s karamelom nespojí.
Za stáleho miešania pridávame smotanu na šľahanie a nakoniec soľ.
Karamel odstavíme z ohňa a ešte teplý (nie horúci!) nalejeme na cheesecake.
Cheesecake necháme cez noc v chladničke, aby vnútro pekne stuhlo.