Zdroj: Mariha-kitchen for Getty Images
Cibuľová konfitovaná pikantná príloha
Tento recept na cibuľový konfit patrí medzi moje najobľúbenejšie a robila som ho už toľkokrát, že som ho zvládla takmer aj počas spánku. Je to univerzálny recept na prílohu, ktorá je sladká aj slaná a výborne sa hodí k bagetám, syrom, pečienkam a mnohým ďalším jedlám. Tak sa do toho pustite a pripravme si spolu tento skvelý recept!
Ingrediencie
- 1 kg Cibuľa
- 2 Tablespoon olivový olej
- 2 Tablespoon cukor
- 150 ml červené víno
- 2 Tablespoon Balzamikový ocot
- 1 ČL soľ
- 1⁄2 ČL čerstvo mleté čierne korenie
- Vetvička čerstvého tymiánu (nepovinné)
Najnovšie letáky
Postup
Prípravu cibuľového konfitu začnite olúpaním a nakrájaním cibule na tenké plátky. Ak máte tendenciu s cibuľou plakať, skúste ju nakrájať pod studenou tečúcou vodou - tento trik sa mi vždy osvedčil!
Vo veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte olivový olej. Pridajte cibuľu a dobre premiešajte, aby sa celá pokryla olejom.
Pridajte cukor a nechajte cibuľu karamelizovať približne 10 minút. Z času na čas ju otočte, aby ste sa uistili, že zhnedla rovnomerne.
Potom prilejte červené víno, balzamikový ocot, soľ a korenie. Ak chcete použiť tymián, pridajte ho tiež.
Panvicu prikryte a nechajte variť približne hodinu. Občas premiešajte a dbajte na to, aby sa cibuľa nepripálila. V prípade potreby pridajte trochu vody.
Cibuľa je hotová, keď je pekne mäkká a rozvarená na hustú omáčku. Nakoniec z hotového cibuľového konfitu odstráňte všetky stonky tymiánu a váš domáci cibuľový konfit je pripravený na podávanie.