Zdroj: tekinturkdogan by Getty Images
Cibuľový koláč z podnosu voliteľný vegetariánsky
Táto chutná špecialita je už mnoho rokov obľúbenou rodinnou špecialitou a často sa pripravuje na jeseň. Lahodný alsaský cibuľový koláč môže byť voliteľne vegetariánsky, ak vynecháte slaninu. Zvláštnym trikom tohto receptu je kyslá smotana, ktorá dodáva koláču dokonalú krémovosť.
Ingrediencie
Na cesto:
- 500 g múka
- 1 Kocka droždia
- 1 ČL soľ
- 250 ml vlažná voda
Na polevu:
- 1 kg Veľké cibule alebo viac
- 200 g slanina
- 4 vajcia
- 200 g kyslá smotana
- Soľ, korenie Muškátový oriešok
Najnovšie letáky
Postup
Na prípravu cesta na cibuľový koláč najprv nasypte múku do misy. Uprostred urobíme jamku, rozdrobíme do nej droždie a so soľou a vlažnou vodou vypracujeme hladké cesto. Pridáme štipku soli a dobre vymiesime. Cesto necháme prikryté kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa viditeľne nezväčší.
Medzitým ošúpte cibuľu a nakrájajte ju na jemné kolieska. Slaninu (ak ju používate) nakrájajte na malé kocky. Oboje spolu opečte na veľkej panvici, kým cibuľa nie je priesvitná.
Znížte teplotu a vyšľahajte vajcia s kyslou smotanou. Dochuťte soľou, korením a štipkou muškátového orieška. Nalejte na obsah panvice a dobre premiešajte. Rovnomerne rozotrite na cesto.
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cibuľový koláč pečte vo vyhriatej rúre približne 35-40 minút, kým povrch nie je zlatohnedý. Ak povrch zhnedne príliš rýchlo, koláč môžete prikryť alobalom.
Hotový cibuľový koláč vyberte z rúry na plechu a pred nakrájaním na kúsky ho nechajte trochu vychladnúť. Takto sa chute najlepšie spoja.