Zdroj: manyakotic from Canva
Citrónová torta
Recept na výbornú citrónovú tortu, ktorá vás osvieži a aj zasýti.
Ingrediencie
Cesto:
- 2 ks citróny
- 300 g polohrubá múka
- 4 ks vajce
- 250 g kryštálový cukor
- 1 ks prášok do pečiva
- 15 lyžíc vlažná voda
- štipka soli
Krém:
- 10 lyžíc detská krupica
- 2 ks šťava z citrónu
- 375 g maslo
- 1⁄2 litrov mlieko
- 10 lyžíc kryštálový cukor
Poleva:
- 2 ks šťava z citrónu
- 250 g práškový cukor
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Oddelíme žĺtka od bielok. Žĺtka vymiešame s vodou a cukrom.
Citróny riadne umyjeme a nastrúhanú kôru pridáme do žĺtkovej zmesi.
Múku preosejeme a zmiešame s kypriacim práškom. Postupne ju prisýpame do cesta.
Z bielok a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ktorý ručne a zľahka primiešame do cesta.
Takto pripravené cesto na citrónovú tortu pečieme v predhriatej rúre na 180°C cca 45 minút.
Po upečení ho necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme plnku. do hrnca nalejeme mlieko, pridáme cukor a detskú krupicu prípadne hrubá múka. Uvaríme hustý krém, ktorý prikryjeme a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Následne ho vymixujeme s maslom.
Do krému nakoniec ešte primiešame šťavu z citrónov - množstvo záleží na vašej chuti.
Korpus rozrežeme na 3 časti. Každú pokvapkáme citrónovým džúsom alebo len citrónovou vodou.
Natrieme plnkou.
Hotovú tortu polejeme citrónovou polevou., ktorú pripravíme zmiešaním citrónovej šťavy s práškovým cukrom.