Čučoriedkový koláč
Čučoriedkový citrónový koláč je lahodný osviežujúci koláč ideálny na leto. Tri vrstvy čučoriedkovej maslovej torty s citrónovou chuťou a plnené jemným citrónovým krémom.
Ingrediencie
Čučoriedkový citrónový koláč
- 3⁄4 maslo izbovej teploty
- 1 hrnček cukor
- 6 vajce
- 1 čajová lyžička vanilková esencia
- 2 Citrónová kôra z citrónov
- 2 lyžičky citrónová šťava
- 2 čajová lyžička kypriaci prášok
- 1⁄2 čajová lyžička soľ
- 2⁄3 hrnček cmar
- 6 čerstvé čučoriedky
- 1 Olej na potretie čučoriedok
Citrónový švajčiarsky bezový krém
- 5 vaječné bielka
- 1 šálka cukru
- 1 Nesoleného masla (zmäknutého)
- 2 Citrónová kôra z citrónov
- 1 Citrónový extrakt
- 1 štipka soľ
Najnovšie letáky
Postup
Pripravte vrstvy čučoriedkového koláča. Predhrejte rúru na 180C (350F). Vymastite a pergamenovým papierom vyložte tri okrúhle tortové formy s priemerom 18 cm (7 palcov).
Zdroj: Youtube
Vo veľkej miske vymiešajte maslo s cukrom a citrónovou kôrou do krémovej konzistencie. Po jednom pridávajte vajcia a šľahajte, kým sa nezapracujú.
Pridajte vanilku a citrónovú šťavu a miešajte, kým sa dobre nespojí. Znížte rýchlosť na nízku a striedavo pridávajte zmes múky a cmaru, kým sa všetko nezapracuje.
Zdroj: Youtube
Čučoriedky vložte do stredne veľkej misy, premiešajte s 1 lyžičkou oleja a 1 lyžicou múky.
Zdroj: Youtube
Čučoriedky jemne vmiešajte do cesta, ale nie príliš veľa, pretože nechcete, aby cesto zmodralo. Stačí len niekoľko záhybov.
Cesto rovnomerne nalejte do pripravených foriem.
Zdroj: Youtube
Pečieme asi 30-35 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.Plechy necháme 10 minút vychladnúť na chladiacej mriežke.Koláče vyberieme z plechu a necháme ich úplne vychladnúť.
Zdroj: Youtube
Pripravte si citrónový švajčiarsky bezé krém. Bielky, cukor a soľ dajte do teplej misy. Umiestnite nad panvicu s vriacou vodou (bain-marie).Neustále šľahajte asi 5 minút, kým nedosiahne teplotu 160 F (71 C).Odstráňte z tepla a prelejte do inej misy.
Zdroj: Youtube
Začnite miešať pri vysokých otáčkach asi 8-10 minút, kým sa nevytvoria lesklé tuhé špičky. Zmes by mala byť pred pridaním masla vychladnutá.
Zdroj: Youtube
Pri zapnutom mixéri postupne zapracujte maslo. Uistite sa, že má maslo izbovú teplotu, inak sa bude ťažšie zapracovávať. Miešajte, kým nebude hladké. Pridajte citrónovú kôru a citrónový extrakt a premiešajte.
Zdroj: Youtube
Montáž. Vrchné časti koláčov narežte, aby vznikli rovné plochy. Jednu vrstvu torty položte na servírovací tanier. Rovnomerne ho potrite asi šálkou maslového krému.Pridajte druhú vrstvu torty. Rovnomerne ju potrite ďalším pohárom maslového krému. Pridajte poslednú vrstvu torty. Vrch a boky torty potrite tenkou vrstvou polevy.
Zdroj: Youtube
Zvyšok maslového krému dajte do vrecúška na pečenie so špičkou ½ palca (1 cm).Vytlačte asi 4 zvislé bodky. Na stlačenie a pretiahnutie použite čajovú lyžičku. Prebytočnú hmotu zoškrabte lyžicou. Opakujte, kým nie je ozdobená celá torta.
Zdroj: Youtube
Koláč uložte do chladničky. Pred podávaním ho ozdobte čerstvými čučoriedkami a plátkami citróna, prípadne zelenými lístkami.
Koláč podávajte pri izbovej teplote a plátky krájajte horúcim nožom.
Zdroj: Youtube