Cuketové lasagne
Cuketová sezóna je v plnom prúde a tieto vynikajúce cuketové lasagne s mäsovou bolognese omáčkou a bešamelom sú ako stvorené na to využiť cuketu z našich záhrad kvalitne.
Ingrediencie
- 3 cuketa
- 2 pl maslo
- 1 pl hladká múka
- 200 ml mlieko
- 1 Cibuľa
- 2 mrkva
- 500 g mleté mäso
- 4 borievky
- 2 bobkový list
- 1 cesnak
- 190 g paradajkový pretlak
- 1 l zeleninový vývar alebo bujón
- 1 mozzarella
- soľ
- mleté čierne korenie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Cukety umyjeme a pomocou škrabky ich nakrájame na dlhé plátky.
V hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a keď sa spoja a zmes zhustne postupne prilievame mlieko, kým nevznikne hladká omáčka.
Omáčku osolíme, okoreníme a odložíme bokom.
Na panvici na roztohriatom oleji orestujeme cibuľku do sklovita.
Pridáme na kocky nakrájanú alebo nastrúhanú mrkvu a mleté mäso a restujeme, kým sa mäso nezatiahne.
K mäsu pridáme paradajkový pretlak a podlejeme časťou vývaru.
Pridáme borievky a bobkový list a necháme variť, postupne podlievame vývarom kým ho celý neminieme.
Keď je omáčka zredukovaná, vyberieme borievky a bobkový list, osolíme, okoreníme a pridáme pretlačený cesnak.
Do zapekacej misy navrstvíme časť plátkov cukety, ktoré potrieme najprv bešamelovou omáčkou a potom druhou omáčkou s mäsom a zakryjeme ďalšou vrstvou cukety. Takto postupujeme kým neminieme obe omáčky a cuketu.
Na povrch ešte naukladáme kúsky mozzarelly a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C cca 30 minút (kým sa mozzarella nezapečie).