Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.
Domáca veka
Recept na výbornú domácu veku, bez ktorej sa nezaobíde žiadna oslava. Výborne sa hodí na chlebíčky.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 21⁄2 kl aktívne sušené droždie
- 1 kus vajce
- 300 ml voda
- 2 pl sušené mlieko
- 4 pl olej
- 2 kl soľ
- 1 kl cukor
- 1 pl citrónová šťava
Najnovšie letáky
Postup
Z uvedených surovín si vymiesime cesto. Necháme ho nakysnúť a potom ho rozdelíme na dve časti.
Každú časť znova premiesime a necháme ešte 10 minút kysnúť.
Potom ich valčekom vyvaľkáme ako rožky, teda asi 1/3 spodnú časť necháme tučnejšiu, nevyvaľkanú. Pri vaľkaní popraskajú prebytočné bubliny v ceste a sendvič nebude deravý. Od tučnej strany po tenkú potom zvinieme ako knedlík alebo rožok.
Teraz cesto vyšúľame na tenký valec a preložíme na papierom na pečenie vystlaný plech. Pod pokrievkou necháme valčeky ešte hodinu kysnúť.
Pred pečením ich potrieme osoleným vajcom rozmiešaným s vodou. Pečieme v predhriatej rúre na 195°C prvých 10 minút. Následne teplotu znížime na 175°C a pečieme ďaľších 20 minút.
Po upečení ich preložíme na mriežku a necháme vychladnúť.