Ako upiecť chlieb? Chuť a vôňa domáceho je neodolateľná
17. 3. 2023
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ako upiecť domáci chlieb aj bez predchádzajúcich skúseností? Na prvý pohľad to môže vyzerať ako náročná úloha. Avšak, kedysi sa piekol chrumkavý domáci chlieb v každej kuchyni, preto si trúfneme povedať, že v dnešných podmienkach je celá príprava ešte jednoduchšia!
Krátky prehľad:
👌Tradičný domáci chlieb a jeho prednosti
Chlieb bol v rôznych podobách neodmysliteľnou súčasťou stravovania našich predkov a dodnes je považovaný za symbol života/prežitia. Patrí k našim tradíciám a zvykom. Počas histórie sa prirodzene menilo jeho zloženie aj vzhľad, no to najdôležitejšie si uchoval až do súčasnosti. Jeho základom je nadýchané, starostlivo pripravené cesto, ktoré sa pečením mení na voňavý chrumkavý bochník.
V obchodoch máme na výber desiatky rôznych druhov chleba a hoci sa zdá, že najjednoduchšie je kúpiť si hotový bochník, nemusí to byť tá najchutnejšia voľba. Pri pekárenských výrobkoch sa používajú látky predlžujúce trvanlivosť, no tiež aj také, ktoré vplývajú na jeho chuť a celkovú kvalitu. Balený chlieb nebude kuchyňou nikdy rozvoniavať tak, ako práve upečený čerstvý domáci chlieb
Prečo piecť chlieb doma? Okrem dobrého pocitu, je tu aj niekoľko presvedčivých predností.
- Pri pečení domáceho chleba máme kontrolu nad druhom múky a kvalitou použitých vstupných surovín.
- Domáci chlieb nebude presolený (ak to nepreženieme s lyžičkami soli navyše).
- Recept na domáci chlieb môže obsahovať aj ďalšie chutné a výživné ingrediencie – napríklad ľanové semienka, tekvicové semienka, orechy, olivy, kúsky sušených paradajok, …
- Domáci chlieb má síce kratšiu trvanlivosť, no neobsahuje konzervačné látky ani žiadne umelé aditíva.
- Pri pečení z celozrnnej múky získame chlieb bohatý na vlákninu, vitamíny skupiny B a cenné minerály.
📝Domáci chlieb – základné ingrediencie
Na domáci chlieb existuje veľké množstvo rôznych receptov, ktoré sa líšia zložením, náročnosťou spracovania a samotným výsledkom. Dôležitú úlohu zohráva druh múky a droždie, respektíve kvások. Aby sme nikoho od domáceho vypekania neodradili, vybrali sme overený a jednoduchý recept na domáci chlieb, ktorý zvládnu pripraviť aj začiatočníci.
Na základný chlieb budeme potrebovať:
- 500 g hladkej múky
- 300 ml vody
- ½ kocky droždia (21 g)
- 1 lyžičku cukru
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku rasce
- 1 lyžičku octu
Zdroj: pixabay.com
Prečítaj si tiež
Ako si založiť vlastný kvások? V tomto postupe sú popísané všetky dôležité kroky
Kváskovanie sa v poslednom období stalo obľúbeným trendom. Veľmi úzko s tým súvisí otázka – Ako založiť kvások? Založenie kvásku vyžaduje čas a trpezlivosť, ale výsledok stojí za to. Okrem dobrého pocitu, že sme si upiekli chlieb z vlastného kvásku, bude naše jedlo zdravšie a chutnejšie.
👩🍳Ako upiecť chlieb? Postup krok za krokom
- Múku preosejeme, nasypeme do väčšej misky a vytvoríme v strede jamku.
- Do jamky rozdrobíme droždie, zalejeme vlažnou vodou, pridáme lyžičku cukru a počkáme, kým sa vytvorí kvások.
- Následne pridáme lyžičku soli, octu, rasce a začneme s miesením cesta (ručne alebo pomocou kuchynského robota). Rovnomerne vypracované cesto zakryjeme v miske čistou utierkou a odložíme na teplé miesto podkysnúť.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú dosku. Snažíme sa ho povyťahovať do strán do tvaru obdĺžnika a následne poprekladať, ako pri príprave lístkového cesta alebo oškvarkových pagáčov. Takto úhľadne poprekladané cesto necháme podkysnúť 20 – 25 minút.
- Opäť ho povyťahujeme do tvaru obdĺžnika, poskladáme a vytvarujeme do tvaru podlhovastého bochníka. Chlieb presunieme do pekáča alebo misy vystlanej papierom na pečenie. Aj tu ho necháme ešte polhodinu podkysnúť.
- Vrch chleba narežeme v niekoľkých pásoch žiletkou, aby sa pri pečení neroztrhal a potrieme ho slanou vodou.
- Vložíme ho do rúry vyhriatej na 250 °C a pri tejto teplote pečieme prvých 30 minút. Po tomto čase teplotu znížime na 180 °C, znova ho potrieme slanou vodou a dopekáme do zlatista ďalších 30 – 40 minút. Počas pečenia nemusí byť chlieb prikrytý.
- Po upečení chlebík preložíme z pekáča na mriežku (alebo ho položíme krížom cez hrany plechu, aby pod ním mohol cirkulovať vzduch a nesparil sa.
🧡Obľúbené recepty na domáci chlieb
Ďalšie recepty na tradičný domáci chlieb aj niekoľko menej tradičných, no za to vyskúšaných nájdeš na Tastelist a v tomto chrumkavom zozname.
Jednoduchý domáci chlieb
Domáci zemiakový chlieb
Domáci kváskový chlieb
Oškvarkový domáci chlieb
Oškvarkový kváskový chlieb
Obľubujete oškvarky? V tom prípade musíte tento chutný chlebík určite vyskúšať.
Domáca veka
Domáca veka
Recept na výbornú domácu veku, bez ktorej sa nezaobíde žiadna oslava. Výborne sa hodí na chlebíčky.
Domáci toastový chlieb
Nemiesený chlieb s brusnicami a vlašskými orechmi
Nemiesený chleba s brusnicami a vlašskými orechmi
Tento chlebík nepotrebuje žiadne prácne miesenie, chutí neodolateľne a vyzerá ako keby prišiel z pekárne.
Domáci nekváskový chlieb
Praclíkový chlieb
📌Kam ďalej?
Ak naplno prepadneš čaru domáceho pečenia, pozri si tiež ako založiť vlastný kvások a pre prípad, že by sa mu prestalo dariť, aj tipy, ako kvások ozdraviť.
Prečítaj si tiež
Ako ozdraviť kvások? Žiadna panika, chce to jednoduchý postup s presnými krokmi
Základom úspešného kváskovania je stabilný kvások. Z času na čas sa však môže stať, že sa jeho kvality a správanie zmenia, preto je dobré poznať aj niekoľko tipov, ako ozdraviť kvások.