Zdroj: Canva
Domáca vianočka z kvásku, po ktorej sa doma len tak zapráši
Výborná domáca kvásková vianočka.
Ingrediencie
Rozkas
- 150 g múka
- 1 pl droždia
- 40 g kryštálový cukor
- 65 g voda
Cesto
- 300 g múka
- 100 g kryštálový cukor
- 100 g maslo
- 130 ml mandľové mlieko
- 1 ks žĺtko
- štipka soli
- štipka vanilky
Ostatné
- vajíčko na potretie
Najnovšie letáky
Postup
Večer pred pečením si pripravíme rozkvas. V miske zmiešame múku s cukrom, vodou a kváskom. Rozvas necháme pracovať pri izbovej teplote 9 až 12 hodín.
Pripravíme si sladké mlieko. V hrnci ohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom cukor s maslom. Mlieko necháme vychladnúť.
Vlažné mlieko prilejeme k rozkvasu spolu s múkou, žĺtkom, soľou a vanilkou.
Správne pripravené cesto sa musí odlepovať od stien misky.
Cesto necháme prikryté kvasiť približne 2 hodiny, počas ktorých ho aspoň raz preložíme.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, ktoré necháme pod fóliou 20 minút kysnúť.
Potom z každej časti vytvarujeme šúľok. Šúľky položíme vedľa seba a na jednom konci ich pevne spojíme. Šúľky rozdelíme na 3 a 3 kusy - ľavá a pravá strana.
Postup pletenia L1 → P1 P2 → L1 P1 → P3 L2 → P1 L1 → L3 P2 → L1 P1 → P3 L2 → P1 L1 → L3 P2 → L1 P1→ P3 L2 → P1 L1 → L3 P2 → L1 P1 → P3 L2 → P1 L1 → L3 P2 → L1 P1 → P3
Zapletenú vianočku preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a jemne ju zakryjeme fóliou. Vianočka bude kysnúť približne 4 hodiny.
Po vykysnutí ju dáme piecť do vyhriatej rúry na 230°C približne na 7 minút. Následne teplotu znížime na 180°C a kváskovú vianočku pečieme ešte 40 minút. Nezabudneme vianočku pred pečením potrieť rozšľahaným vajíčkom.