REKLAMA

Zdroj: Canva

Domáce ríbezľové víno

Recept na domáce ríbezľové víno

REKLAMA
Ríbezle – To najdôležitejšie, čo by sme o nich mali vedieť! Ako ich spracovať?

Recept nájdeš v tomto článku

Ríbezle – To najdôležitejšie, čo by sme o nich mali vedieť! Ako ich spracovať?

Ingrediencie

porcií
6
  • 3 kg ríbezlí Pridané do
  • 1 kg kryštálový cukor Pridané do
  • 2 l voda Pridané do
  • 1 bal sušených vinných kvasiniek Pridané do
  • 1 bal živnej soli pre kvasinky Pridané do
REKLAMA

Postup

100 min.
1. Krok

Čerstvo otrhané plody dôkladne očistite a zbavte všetkých listov a vetvičiek, ktoré by do vína mohli vniesť nepríjemnú trávnatú chuť. Guličky preperte najmenej 3x v studenej alebo vlažnej vode a potom ich vidličkou dôkladne roztlačte.

2. Krok

Roztlačené ríbezle nechajte 1-2 dni odležať, pravidelne ich ale premiešavajte.

3. Krok

Z odležaných ríbezlí vylisujte šťavu, stačiť vám bude obyčajné cedidlo alebo sitko. Vylisované šupky potom ešte preložte do čistej bavlnenej utierky alebo jemného plátna a vytlačte aj zvyšnú šťavu.

4. Krok

Zmiešajte cukor s vodou, roztok prevarte a nechajte vychladnúť.

5. Krok

Medzitým si všetky kuchynské pomôcky, ktoré budete používať, umyte horúcou vodou, aby prípadne nedošlo ku kontaminácii vína.

6. Krok

Vychladnutý cukrový rozvar prelejte do pripravenej nádoby, najlepší je demižón, a k nemu prilejte vylisovanú ríbezľovú šťavu. K roztoku pridajte živnú soľ a zmes dôkladne premiešajte tak, aby na dne nezostalo nič usadené.

7. Krok

Potom pridajte vrecúško sušených vinných kvasiniek a zmes znovu dôkladne premiešajte.

8. Krok

Nakoniec demižón starostlivo uzavrite kvasnou zátkou (bublátkom). Tá bude pri procese kvasenia odvádzať kvasné plyny (najmä CO2), ktoré transformáciou cukru na alkohol vznikajú.

9. Krok

Zazátkovaný demižón postavte na 4 týždne na miesto s maximálnou teplotou 20 ° C.

10. Krok

Po mesiaci získate mladé víno vyznačujúce sa jemnou perlivosť.

11. Krok

Ak dávate prednosť vínu „zrelšiemu“, prelejte ho do iného, čistého demižóna. Dajte pozor, aby sa kal zo dna pôvodného demižóna nedostal do toho nového. Ideálne je použiť na prečerpávanie hadičku.

12. Krok

Demižón znovu uzavrite a asi 2-2,5 mesiaca ho nechajte uložený na tmavom a chladnom mieste. Priebežne víno ochutnávajte až do doby, kedy bude chuťovo podľa vašich predstáv.

13. Krok

Hotové víno prelejte do fliaš, tie starostlivo uzavrite a skladujte v chlade, najlepšie v pivnici.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4717 receptov

Mäsité jedlá

2215 receptov

Večera

4427 receptov

Mascarpone

338 receptov

Lacné jedlá

1490 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Kuracie mäso

777 receptov

Dezert

3610 receptov