Ríbezle – To najdôležitejšie, čo by sme o nich mali vedieť! Ako ich spracovať?
25. 6. 2022
4 min. čítania
Zdroj: pixabay.com
Ríbezle – to sú strapce bieleho, červeného alebo čierneho drobného ovocia, ktoré si mnohí z nás spájajú s prázdninami u babky. A kým vtedy sme sa tvárili trochu kyslo, dnes oceňujeme ich intenzívnu sladkokyslú chuť a bohaté možnosti spracovania. Čo je dobré vedieť o ríbezliach?
⭐Ríbezle – pestovanie a starostlivosť
Ríbezle vytvárajú na záhradách utešené, husto obsypané kríky a stromčeky. Sú pestovateľsky veľmi vďačné a nemajú zbytočne veľké nároky. Vyhovuje im slnečné miesto, na ktorom budú mať podstatne lepšiu rodivosť ako v polotieni. Darí sa im v pôde s hodnotou pH od 4 - 7, bez rizika dlhého státia vo vode. Ak sa im na záhrade nájde miesto, ktoré je navyše chránené pred vetrom so severnej strany, potešia mimoriadne bohatou úrodou.
- Kedy ríbezle sadiť? Ideálnym obdobím je jeseň. Do jari ešte stihnú rozšíriť koreňovú sústavu a zosilnieť.
- Ako ďaleko od seba ríbezle sadiť? Ríbezle v prirodzenej kríčkovej podobe sa odporúča sadiť na vzdialenosť 1,5 m od seba, štíhle stromčekové ríbezle znesú hustejšiu výsadbu - 1 m od seba.
- Ako sa ríbezle starať v hlavnej sezóne? Ak je dlhšiu sucho, potrebujú pravidelnú zálievku. Nemajú radi prítomnosť buriny, preto udržujeme pôdu okolo nich vyčistenú. Ohrozujú ich hubové ochorenia spôsobujúce škvrnitosť listov a vošky. V oboch prípadoch treba čím skôr zakročiť, inak je ohrozená nielen úroda, ale aj samotná rastlina.
- Kedy dozrievajú ríbezle? Červené ríbezle dozrievajú v mesiacoch jún - júl, čierne a biele ríbezle spravidla neskôr – v mesiacoch júl - august. Zbierame iba zdravé strapce bez náznaku poškodenia, kvasenia či plesne. Pri ďalšom spracovaní do zásob (napríklad na ríbezľový džem, ríbezľový sirup) by zopár prehliadnutých poškodených strapcov zničilo celú snahu.
Zdroj: pixabay.com
💡Ríbezle a účinky na zdravie
Drobné bobuľové ovocie je bohaté na antioxidanty. Čím sú bobuľky tmavšie, tým je množstvo týchto cenných látok, ktoré bojujú proti oxidačnému stresu, vyššie. Inak to nie je ani v prípade sladkokyslých ríbezlí. Už v jednej ríbezľovej bobuľke sú 2 miligramy vitamínu C, čo znamená, že približne 40 bobuliek pokryje dennú potrebu tohto vitamínu. Ďalej obsahujú vitamín A, vitamín B5, vitamín E, železo, draslík, mangán, horčík a vápnik.
Ríbezliam sa tak pripisuje hneď niekoľko prospešných účinkov na zdravie. Obsahujú látky a živiny, ktoré posilňujú imunitu, podporujú zdravé trávenie, zabezpečia krajšiu pleť, udržujú zdravie močových ciest a prospievajú zdravej krvi.
❤️Ríbezle a ich využitie
Na dopestovanie bohatej ríbezľovej úrody netreba poznať tajomstvá starých ovocinárov. Potešia dokonca aj začiatočníkov, no treba sa pripraviť na to, že dozrievajú naraz a úrodu treba čím skôr spracovať. Iba málokedy natrafíme na ríbezle predávané v obchodoch. Bobule na strapcoch totiž strácajú na svojej čerstvosti už po 2 - 3 hodinách od odtrhnutia. Pre čo najdlhšie uchovanie ich treba uskladniť do chladu pri teplote okolo 1 - 2 °C, čo nemusí byť v schopnostiach každej chladničky. Moderné chladničky takouto zónou disponujú. V nej si ríbezle udržia čerstvosť až na 2 týždne.
Ako teda spracovať ríbezle? Našťastie, žiadna bobuľka nemusí vyjsť nazmar. Vynikajúci je ríbezľový džem, ríbezľový kompót a ríbezľový sirup a vynikajúce ríbezľové víno. Ríbezle sa môžu dokonca aj mraziť alebo sušiť. Priamo v sezóne je najlepšie dopriať si ich v zdravom smoothie, raňajkovej kaši, ovocnej dreni či zmrzline. A bez pochybností – v osviežujúcich ríbezľových koláčoch.
Hustý ríbezľový lekvár
Recept na hustý domáci ríbezľový lekvár, ktorý sa hodí do dezertov alebo natretý na vianočke.
Zdroj: pixabay.com
Náš tip: Ako čo najrýchlejšie odstopkovať ríbezle? Obľúbený je trik s vidličkou. Vidličkou prejdeme po strapci a bobuľky sa postupne uvoľnia. Ak to po prvých strapcoch nejde podľa predstáv, treba ríbezle vložiť aspoň na dve hodiny do mrazničky a potom budú od vidličky odskakovať jedna radosť.
👩🍳Ríbezle v receptoch – najobľúbenejšie koláče
Ríbezle sú veľmi vďačným ovocím, ktoré osloví nielen chuťou, ale aj krásnym vizuálom. Rozkošné červené, čierne, biele a ružovkasté bobuľky ríbezlí priam lákajú na ochutnanie.
Nečudo, že si našli miesto v mnohých receptoch – či už ako plnohodnotná ovocná zložka alebo farebne atraktívne zdobenie. Jednoznačne najobľúbenejším ríbezľovým koláčom je šťavnatá ríbezľová bublanina. Odporúčame vyskúšať aj ríbezľové muffiny či ríbezľový koláč s bohatou vrstvou bielkového snehu. Ríbezle krásne spestria torty, mini pavlovky, tartaletky či drobné sladké pečivo z lístkového cesta.
Muffiny s ríbezľami a čokoládou
Je sezóna ríbezlí a v našej záhrade ich máme dosť, tak som neodolala a muffiny boli na svete... je to rýchlovka.
Ríbezľový koláč so snehom
Tradičný nemecký ríbezľový koláč so zapečeným snehom. Recept je na okrúhlu formu s priemerom 23 cm.
Bábovka s ríbezľami a kúskami čokolády
Našla som v mraziaku balíček čierných ríbezlí, tak som ich použila do bábovky. Ich kyslastá chuť vytvára spolu s čokoládou dokonalú kombináciu.
Fantastická liata ríbezľová bublanina
Túto jednoduchú ríbezľovú dobrotu si doma musíte upiecť aspoň raz počas leta. Bleskovo pripravená, šťavnatá liata bublanina s ríbezľami.
Hrnčekový koláč s ríbezľami a posýpkou
Tento hrnčekový koláč s ríbezľami a posýpkou je vynikajúci letný dezert, ktorý si zamilujete. Chuť čerstvých, jemne kyslých ríbezlí v kombinácii so sladkou posýpkou robí z tohto koláča perfektný záver akéhokoľvek jedla.
Ríbezľový koláč so smotanou
Ríbezľový koláč so smotanou je obľúbeným dezertom v slovenskej kuchyni. Tento koláč je lahodný, osviežujúci a dokonale vyvážený kombináciou sladkých bobúľ ríbezle a kyslej smotany. Je skvelou voľbou, keď chcete ponúknuť niečo lahodné vašim blízkym alebo hosťom.
Tvarohovo-ríbezľový koláč
Tento osviežujúci letný koláč s kombináciou tvarohu a čerstvých ríbezlí je ideálny na rodinné posedenie. Na prípravu tvarohovo-ríbezľového koláč je potrebných len niekoľko surovín a príprava je rýchla a jednoduchá.
Džem z čiernych ríbezlí
Perfektný sladko-kyslý džem z čiernych ríbezlí, ktorý sa hodí na pečivo alebo palacinky.
Hrnčekový ríbezľový koláč
Tento hrnčekový ríbezľový koláč je plný ovocia, a preto je dokonalým receptom na letné osvieženie.