Zdroj: Pixabay: monicore
Domáce škoricové rožky z kysnutého cesta
Tento recept som robila už niekoľkokrát a zakaždým je to hit. Škoricové rožky sú zvonka mierne chrumkavé, vnútri nádherne mäkké a šťavnatá vrstva sladkej polevy to celé dokonale dotvorí. Sú dokonalým doplnkom k rannej šálke horúcej kávy alebo sladkým prekvapením k popoludňajšiemu čaju.
Ingrediencie
Na cesto:
- 520 g múka
- 50 g cukor
- 1 Čajová lyžička soľ
- 2 Balík sušené droždie
- 240 ml Teplá voda
- 60 ml rastlinný olej
- 2 vajcia
- 60 g maslo rozpustené
Na náplň:
- 200 g hnedý cukor
- 2 Tablespoon škorica
- 80 g maslo rozpustené
Na glazúru:
- 200 g práškový cukor
- 2 Tablespoon mlieko
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Recept na škoricovú rolku začnite prípravou cesta. Vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor, soľ a sušené droždie. Pridajte teplú vodu, rastlinný olej a vajcia a všetko dôkladne vymiešajte. Na uľahčenie práce odporúčam použiť výkonný mixér s hákom na miesenie cesta.
Keď je cesto dobre vymiesené, položte ho na teplé miesto a nechajte ho kysnúť približne 1,5 hodiny. Cesto by malo napučať približne na dvojnásobok svojho objemu.
Kým cesto kysne, môžete si pripraviť náplň. Hnedý cukor a škoricu jednoducho zmiešajte v miske a dajte bokom.
Keď cesto vykysne, ešte raz ho krátko premiesime na ľahko pomúčenej doske. Potom ho rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi približne 40 x 30 cm a povrch rovnomerne potrite rozpusteným maslom. Teraz cesto hojne posypte zmesou škorice a cukru.
Teraz cesto zrolujte z dlhšej strany a nakrájajte ho na plátky hrubé asi 5 cm. Aby sa rožky rovnomerne upiekli, snažte sa ich nakrájať čo najrovnomernejšie.
Rožky položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ich ešte 30 minút kysnúť.
Rúru predhrejte na 180 °C a škoricové rožky pečte približne 20-25 minút alebo kým nie sú zlatohnedé.
Medzitým zmiešajte práškový cukor a mlieko na polevu a ešte teplé škoricové rožky ňou polejte. Tesne pred nanesením na rožky polevu premiešajte, aby nevyschla a zostala pekne tekutá.