Zdroj: vaaseenaa for iStockPhotos
Domáce syrové makaróny
Toto je môj obľúbený recept z detstva, ktorý často pripravujem pre priateľov a rodinu. Kombinácia krémovej syrovej omáčky a jemných makarónov dodáva tomuto jedlu hĺbku a plnú chuť. Po rokoch skúseností s prípravou tohto slaného pokrmu som sa naučila niekoľko užitočných tipov a trikov, vďaka ktorým má zaručene úspech.
Ingrediencie
- 250 Gram malé kolienka
- 2 Polievková lyžica maslo
- 2 Polievková lyžica múka
- 500 ml mlieko
- 200 Gram Syr Čedar
- 50 Gram parmezán
- soľ a korenie podľa chuti
- 1⁄2 Čajová lyžička Paprikový prášok
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Na prípravu receptu na syrové makaróny uvarte makaróny v osolenej vode podľa návodu na obale. Dávajte však pozor, aby neboli príliš mäkké, mali by byť stále na skus, pretože neskôr sa budú piecť v rúre.
Kým sa makaróny varia, môžete začať pripravovať syrovú omáčku. Na panvici rozpustite maslo. Teraz pridajte múku a dobre premiešajte, kým nevznikne pasta. Táto technika sa nazýva zápražka a je to skvelý spôsob, ako vytvoriť hustú omáčku.
Teraz pomaly pridávajte mlieko, po troškách, za stáleho miešania, aby sa nevytvorili hrudky. Keď je zmes hladká, nastavte teplotu na strednú a omáčku priveďte do varu. Počas varu by mala zhustnúť.
Teraz môžete pridať syr. Odporúčam vždy ponechať malé množstvo syra na povrch. Čedar a parmezán miešajte, kým sa syr nerozpustí a omáčka nie je hladká. Podľa chuti dochuťte soľou, korením a paprikou.
Makaróny scedíme a pridáme do panvice so syrovou omáčkou. Dobre premiešajte, kým sa všetky makaróny nepokryjú omáčkou.
Makaróny vložte do misky na pečenie a posypte ich zvyšným syrom. Vložte do predhriatej rúry na 200 °C na približne 20 minút, kým syr nezíska zlatohnedú farbu a nezačne bublať.
Makaróny prípadne posypte petržlenovou vňaťou.