Zdroj: bhofack2 from Getty Images
Domáci chlieb s cibuľou
Tento recept na domáci chlieb s cibuľou sa mi osvedčil počas rokov výroby rôznych druhov domáceho chleba. Sama som experimentovala s prísadami, až som dospela k tejto konečnej verzii, ktorá vždy vyčarí úžasne chutný a aromatický chlieb.
Ingrediencie
- 500 g hladká múka
- 1 bal Suché droždie
- 1 Lyžica soľ
- 1 Lyžica cukor
- 300 ml Vlažná voda
- 2 kus Cibuľa
- 1 Lyžice Olivový olej
Najnovšie letáky
Postup
Najprv si pripravte misu, do ktorej preosejete múku. Pridajte sušené droždie, soľ a cukor a všetko dôkladne premiešajte.
Pomaly začnite pridávať vlažnú vodu a cesto spracúvajte rukami, kým sa nezačne odlepovať od stien misy. Vyberte cesto a na pomúčenej doske ho vyvaľkajte do hladkého tvaru. Cesto vložte späť do misy, prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte na olivovom oleji dozlatista. Dávajte pozor, aby sa cibuľa nespálila skôr, ako dosiahne tmavohnedú farbu. Potom ju nechajte vychladnúť.
Keď cesto vykysne, vyberte ho a ešte raz ho premieste na valčeku, pridajte vychladnutú cibuľu a opäť spracujte, aby sa cibuľa rovnomerne rozdelila. Cesto vložte na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryte a nechajte kysnúť približne 30 minút.
Medzitým si predhrejte rúru na 220 stupňov. Chlieb vložte do rúry a pečte približne 30 minút, kým povrch nie je zlatistý. Pre väčšiu istotu môžete urobiť pokus s poklepaním na spodnú stranu - keď je chlieb hotový, mal by znieť duto.