Zdroj: nitrub for Getty Images
Domáci mandarínkový džem
Vždy som bola veľkou fanúšičkou džemov a urobila som niekoľko pokusov s rôznymi druhmi ovocia. Ale mandarínková marmeláda naozaj vyniká. Má tú jasnú, citrusovú chuť, ktorá vynikne v každom toaste, pečive alebo jogurte, do ktorého ju pridáte. Vďaka tomuto receptu si môžete vychutnať zimnú sviežosť aj v tom najchladnejšom období.
Ingrediencie
- 1 kg mandarinky
- 1 kg cukor
- 1 veľké Vyžmýkaný citrón
- 1 Pohár voda
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete pripraviť mandarínkový džem, mandarínky najprv dôkladne umyte. Na základe mojich dlhoročných skúseností odporúčam používať mandarínky z ekologického poľnohospodárstva, pretože budeme používať dužinu aj šupku a ekologické ovocie obsahuje menej pesticídov.
Mandarínky ošúpte a kôru si tiež nechajte. V tejto fáze by ste sa mali uistiť, že ste odstránili všetky biele časti šupky, pretože pri príprave džemu môžu spôsobiť horkú chuť.
Mandarínkovú kôru nakrájajte na tenké pásiky. Na prúžkoch by nemalo byť príliš veľa bielej vnútornej šupky, pretože tá môže džem urobiť horkým.
Do veľkého hrnca dajte cukor, mandarínky nakrájané na pásiky, citrónovú šťavu a vodu. Túto zmes priveďte za stáleho miešania do varu, aby sa cukor úplne rozpustil a dosiahol jednotnú konzistenciu.
Znížte teplotu na minimum a nechajte zmes variť. Majte na pamäti, že príliš vysoká teplota by mohla zmes skaramelizovať a ovplyvniť chuť džemu.
Každých 15 minút zmes jemne premiešajte, kým nezhustne. Tento proces môže trvať až 1,5 hodiny, ale verte mi, výsledok stojí za to.
Keď mandarínkový džem dosiahne požadovanú konzistenciu, nalejte ho horúci do sterilizovaných pohárov a uzavrite ich.
Vaša nádherne voňavá domáca mandarínková marmeláda je teraz pripravená na vychutnanie alebo darovanie. Vydrží približne 6 až 12 mesiacov - ak ju dokážete nechať tak dlho nedotknutú!