Éclairs s karamelovým krémom a lieskovoorieškovým praliné
Dokonalé 😍
Ingrediencie
Suroviny
- 160 g hladkej múky
- 120 g vody
- 120 g mlieka
- 100 g masla
- Štipka soli
- 20 g cukru
- 220 g vajec približne štyri kusy M
Ľahký karamelový krém
- 200 g cukru
- 500 ml smotany na šľahanie 40 percentnej
Lieskovoorieškové praliné
- 250 g lieskových orieškov
- 250 g kryštálového cukru
Čokoláda na vrch
- 100 g karamelovej čokolády Callebaut alebo mliečnej
- 50 ml smotany na šľahanie
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Lieskovoorieškové praliné: Lieskovce nasypeme na papier na pečenie a dáme ich do vyhriatej rúry na 160 ° - 15 minút. Ešte horúce zbavíme šupky za pomoci utierky. Mne sa to podarilo čiastočne, ale na chuti to neuberie.
Cukor skaramelizujeme a do horúceho nasypeme oriešky, premiešame. Odstavíme a nasypeme späť, na papier na pečenie. Necháme vychladnúť. Vychladnuté nasypeme do sekáčika a vymixujeme na hladkú pastu. Mixovaním dochádza k otepľovaniu čiže pasta sa stáva tekutejškou, hladkejšou. 🌰🌰🌰
Praliné premiestnime do skla a uchovávame v chladničke.
Éclairs:
Do hrnca dáme vodu, mlieko, maslo,cukor, štipku soli. Privedieme do varu nasypeme múku, vymiešame kompaktné cesto a odpaľujeme približne 12 minút. Cesto prenesieme do misy, v ktorej budeme šľahať s vajíčkami a necháme vychladnúť. Do vychladnutého cesta, postupne pridávame vajcia a vymixujeme. Cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka. Nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie, linky (asi 2 cm hrubé a 10 cm dlhé). Malo by ich vyjsť zhruba 15 (záleží to od hrúbky a dĺžky akú nastriekame, mne vyšlo viac). Poprášime s práškovým cukrom. Necháme ich ešte 30 minút odležať a pečieme na 180 ° 30-40 minút, dozlatista.
Karamelový krém: cukor necháme skaramelizovať, prilejeme 200 ml smotany. Povaríme aby sa karamel so smotanou zjednotili. Necháme úplne vychladnúť.
Po vychladnutí vyšľaháme so zvyškom šľahačky (300 ml), na hladký krém.
Éclairs necháme vychladnúť. Karamelový krém aj lieskovoorieškové praliné dáme do vreciek a pomocou úzkej špičky plníme. Najskôr trošku praliné a potom karamelový krém.
Čokoládu roztopíme so smotanou na šľahanie a každú éclairs v nej namočíme.
Dozdobíme zvyšným krémom alebo s lieskovcami.
Dobrú chuť 🤎🌰