Falošné oškvarkové pagáče
Úžasne chutné slané pečivko, ktoré je chutné samotné ale aj ako príloha k polievke 🙂
Ingrediencie
Cesto
- 400 g jemná múka pšeničná
- 400 g polohrubá múka pšeničná
- 450 ml mlieko
- 100 g grécky jogurt
- 1 žĺtok
- 2 pl práškový cukor
- 1 pl soľ
- 1 polievková lyžica ocot
- 25 g čerstvé droždie
- 2 pl olej
Ešte potrebujeme
- 200 g masť ja som dala kuraciu
- 200 g orechy vlašské drvené
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z udaných surovín si vypracujeme polomäkké cesto, ktoré necháme kysnút 45 minút.
Kým nám cesto kysne si pripravíme našu plnku. Na to potrebujeme masť a drvené orechy.Ja som použila kuraciu masť, ale každý si použije podla svojej chuti.Nakoniec masť a orechy len zmiešame. Ja som nesolila plnku, osolila som neskôr, ked už bolo cesto natreté.
Nakysnuté cesto vyválkame na velký kruh, natrieme plnku, osolíme a cesto zložíme celkom klasicky ako na pagáče. Medzi skladaním natrieme ešte tie miesta cesta, na ktorých plnka nieje aby sme dosiahli to pekné lístkovanie. Nakoniec zložené cesto necháme odpočívať len dovtedy, kým sa nám rúra zohreje na 190°C
Následne cesto vyváľkame na hrúbku 2cm a pohárom, alebo vykrajovátkom vykrajujeme pagáče. Pohár treba namáčať vždy do múky, krajšie a lahšie sa potom vykrajuje. Pagáče dáme na plech s papierom, natrieme vajcom a dáme ihneď do rúry. Pečieme cca.20 minút pekne do hneda.
Upečené pagáče sú voňavé, lahučké a krásne sa lístkujú :-) Zvnútra sú mäkučké a zvonka jemne chrumkavé. Ja mám tieto pagáče velmi rada, majú úžasnú chuť! Prajem dobrú chuť!
Dalšie moje recepty nájdete aj na mojom blogu cesminazuenal.blogspot.com a na Youtube